25
čet, jul

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Kairo planira da sudi stranim podstrekačima antivladinih nemira u Egiptu. Kao odgovor SAD su pripretile u ultimativnoj formi da mogu da liše Egipat pomoći.

4highres 00000403089604Pred sud trebaju da izađu 43 osobe. To su: 19-godišnji Amerikanac, 8 građana Nemačke, Srbije i niza drugih zemalja. Ostali su Egipćani. Još prošle godine od njih je bila uzeta potvrda da neće napuštati zemlju. Vojne vlasti Egipta otpužuju ih da su koristili strana finansijska sredstva radi raspirivanja antivladinih nemira. U devet kancelarija nevladinih organizacija čiji su aktivisti ovi "branioci prava" , već su izvršeni pretresi, konfiskovana je gotovina, sredstva za vezu, uključujući kompjutere, zaplenjena je dokumentacija. Vlasti Egipta tvrde da su strane nevladine organizacije u velikoj meri zaslužne za destabilizaciju političke situacije u zemlji. Međutim Kairo je više puta raspirivao antiamerička raspoloženja u Egiptu, odvlačeći samim tim pažnju stanovništva od pojedinih unutrašnjih teškoća. Zamenik direktora Instituta za Afriku RAN Dmitrij Bondarenko ne isključuje da se ovog puta dešava isto: 
Dejstva vlasti koncentrisana su pre svega na svest sopstvenih građana. Egipat je u tom smislu prilično zanimljiva zemlja. Sa jedne strane, on je objekat kolosalnih američkih ulaganja. Sa druge strane, teško je naći zemlju čiji bi građani imali snažniju antiameričku orijentaciju. I vlasti često rado podstiču antiamerička raspoloženja. Druga je stvar što je u datom slučaju reč ne samo o Amerikancima. Na sud se pozivaju građani Nemačke, Srbije i drugih zemalja. To je nekakav izazov međunarodnoj zajednici. Kairo pokušava da izjavi da neće dopustiti nikome da se meša u unutrašnje stvari zemlje. Između ostalog pod takvim milim izgovorima koje sada priznaje međunarodna zajednica kao što je delatnost nevladinih organizacija, humanitarnih misija.
Vašington je oštro reagovao na nameru Kaira da sudi aktivistima. On je pripretio da će pokrenuti finansijske poluge. Državni sekretar SAD Hilari Klinton upozorila je da gonjenje nevladinih organizacija može da se odrazi na čitav kompleks američko-egipatskih odnosa. Ove godine Kairu je odbijena američka pomoć od 1,55 milijardi dolara. Praktično sva ova sredstva odlaze za vojne potrebe. I u datom slučaju egipatski vojnici teško da će poželeti da se liše ovog izvora sredstava, uvek pamteći da je njihova armija najjača na arapskom Istoku upravo zahvaljujući Amerikancima. Vašington sa svoje strane pomaže vojnicima Egipta ne zbog dobročinstva. Za vreme Hosnija Mubaraka Kairo je uvek sprovodio američke interese u regionu. Vašington je zainteresovan da se očuva to stanje, znači, do kraja će balansirati na ivici da li da da ili da odbije Egiptu vojnu pomoć. Između ostalog, diplomata, dekan Fakulteta za stručno usavršavanje Diplomatske akademije MIP RF Nikolaj Tihomirov smatra da stvar ipak može da ne stigne na sud.

Vlasti u Srbiji nikad nisu niti pohapsile niti sudski gonile svu onu silu nevladinih organizacija i boraca za "ljudska prava" koje je tako zdušno finasirao SAD , po nekima sa 110 miliona $, kako bi rasturili i uništili zemlju. Naprotiv, mnogi od njih su danas ugledni gradjani i ministri u vladi. Za izdajničko subverzivnu aktivnost su čak i nagradjeni i tu leži još jedan od razloga ovakvog jadnog stanja ove nesretne države. (prim. uredništva)

Vlasti mogu da preduzmu posebne akcije. Ako postoje neki dokazi krivice saradnika nevladinih organizacija, oni treba da budu objavljeni, a dati građani izbačeni iz zemlje. To je opšta tendencija svih zemalja. Uporedo sa tim smatram da ne treba biti mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje, posebno podstrekaštva prilikom održavanja antivladinih demonstracija. To je nezakonito delovanje stranaca u svakoj zemlji.

Preuzeto od: http://serbian.ruvr.ru

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10802
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 11085
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 18067
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10203
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo