26
uto, okt

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pokolj rudara u Marikaneu, tek je početak sukoba između siromašnih i bogatih, 18 godina nakon ukidanja aparthejda ...

jarU dva odvojena oružana sukoba između policije i kopača platine u rudniku Marikana u Južnoafričkoj Republici, sredinom avgusta poginulo je 44 ljudi ( dva pripadnika snaga bezbednosti i 42 rudara) dok je 270 civila uhapšeno. Nijedan od policajaca koji su u sukobu sa štrajkačima dejstvovali bojevom municijom, nije ni uhapšen, ni priveden. Na zaprepašćenje južnoafričke javnosti, državni tužilac JAR je prošlog četvrtka protiv 270 uhapšenih rudara podigao optužnicu za ubistvo kolega u Marikani!
Džef Radebe, južnoafrički ministar je u petak zatražio „ objašnjenje od kancelarije državnog tužioca za optužnicu koja je prema njegovoj oceni izažvala „šok, paniku i konfuziju” u zemlji Rta dobre nade.
„Odluka državnog tužioca da umesto policajaca koji su pucali u leđa štrajkačima, za ubistvo optuži njihove preživele kolege, predstavlja ludost vladajućeg sistema. Ko je ovlasto policiju da se bojevim mecima razračunava sa nezadovoljnim radnicima.?Predsednik države, šef policije, vlasnici rudnika svi snose odgovornost za tragediju neviđenu od zloglasnog aparthejda…» upozorio je ispred suda u Ga-Rankuveu kod Pretorije, Džulijus Malema donedavni lider podmlatka vladajućeg Afričkog kongresa, inače odstranjen iz stranke zbog kritike državnog predsednika Džejkoba Zume.
Sukob između siromašnih i bogatih u Južnoafričkoj Republici je neizbežan: pohlepa političara i u z njih bele i crne elite, i očajni uslovi u kojima živi najveći deo naroda postali su neizdrživi. Marikana je tek početak…” ističe biskup Džo Seoka predsednik Sabora crkava Južnoafričke Republike koji ovih dana posreduje između štrajkačkog odbora rudara u Marikaneu i „ Lonmina”, vlasnika rudnika sa sedištem u Londonu.
U godini kada vladajući Afrički Nacionalni Kongres slavi vek od osnivanja, i bira novog lidera na kongresu u decembru, zemlju Rta dobre nade potresa najveći broj štrajkova od ukidanja aparthejda 1994. godine.

Kajeliša, Guguletu, Manenberg, - uboga predgrađa Kejptauna, studenti Univerizteta Vitvatersrand u Johanesburgu, taksisti u Durbanu, rudari u pojasu prebogatih nalazišta platine i zlata na severu zemlje …bruje – svako na svoj način -nezadovoljstvom zbog zjapećih socijalnih razlika, loših uslova života i generalnog osećanja beznađa među najsiromašnijima.
„Dete iz siromašne crnačke porodice na selu nema gotovo nikakve šanse da se domogne školovanja u JAR danas” navodi u nedavnom izveštaju Svetska banka.
Zemlja rta dobre nade ispoljava začuđuđujuću provaliju između najbogatijih i najsiromašnijih , dodaje Breton Vuds institucija. Deset posto najbogatijih Južnoafrikanaca zarađuje 58 odsto dohotka nacije. Deset odsto najsiromašnijih ostvaruje 0,5 nacionalnog dohotka.
„ Donjih „ 50 odsto radon sposobnih ( i zaposlenih ) Južnoafrikanaca prihoduje manje od osam odsto nacionalnog dohotka! Zvanično u JAR je nezaposleno 25, 2 odsto sposobnih za rad, nezvanično bez posla je 39 odsto odraslih Južnoafrikanaca. Od onih koji rade polovina prima manje od 300 američkih dolara mesečno, i shodno tamošnjoj tradiciji u obavezi je da izdržava brojne članove šire familije.
Da li čudi onda što ubogi žitelji Kejp Fleta odskora redovno kamenuju vozila koja obližnjim N2 autoputem putuju od Rta dobre nade do aerodroma Kejptaun Internešenel?„Nasilje je jedino sredstvo koje današnja vlast JAR još čuje” , veruje Magdalena Munsami , član izvršnog komiteta podmlatka ANK u Kejptaunu. Ponižavajući uslovi život na obodu bogatog Kejptauna
( pod upravom opozicione Demokratske alijanse) nagnao je političko rukovodstvo periferije ( u kojoj je ANK na vlasti) da najavi kako će svakog 27. u mesecu „odsada pa do promena” organizovati usred Kejptauna protesne štrajkove.
„Dovešćemo Kejptaun do bezvlašća „ zapretio je Ksolani Solaše lider podmlatka ANK u siromašnoj opštini „Dulah Omar” na periferiji Kejptaunu.
Guverner provincije Zapadni Kejp Helen Zil odbija razgovor sa podmlatkom ANK dok ne povuku pretnju o anarhiji. Podmladatk ANK to energično odbija zahtevajući od gradskihvlasti da u Konstanci i Rondenbošu, bogataškim predgrađima Kejptauna, pod hitno nađe zemlju za smeštaj sirotinje i beskućnika...

Preuzeto od: http://www.politika.rs

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 8214
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 8301
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 14413
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 8087
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo