26
uto, okt

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Strizi copy
Ruska grupa "Striži"

Iako je stvorio imidž ozbiljnih novina, „Blic“ se do sada nebrojeno puta pokazao kao tabloid koji beskompromisno zastupa surove interese međunarodnog kapitala i njegovih domaćih zastupnika, i koji u javnom životu sprovodi potpuno kolonijalni diskurs, nabijajući građanima Srbije težak kompleks inferiornosti prema Zapadu. Ovako zaslepljena i jednostrana uređivačka politika ovog medija počela je, međutim, da dovodi do ignorisanja istine i očiglednog i amaterskog prikrivanja činjenica, za šta je odličan primer Blicov izveštaj sa aeromitinga u Batajnici, koji je istovremeno bio jedna od glavnih tema i ostalih medija.

Pišući o aeromitingu, Miroslav Lazanski u „Politici“ navodi na primer da je uz državni vrh zemlje, diplomatski kor i verske velikodostojnike, događaju prisustvovalo oko 150.000 ljudi, a ističe da su od stranih letača, možda i najbolji program pokazali Italijani, posebno na avionu „jurofajter tajfun”, dok je zapažen bio i danski pilot u američkom avionu F16. Lazanski navodi i da je rame uz Italijane bila i ruska grupa „Striži“ na avionima Mig 29M2, kao i da su Rusi izazvali najveće oduševljenje publike, koja se odmah po parkiranju u velikoj masi sjatila ispred ruskih letelica.

Batajnica 2012 - 1
Batajnica 2012.

O oduševljenom prijemu ruskih pilota izvestili su i ostali mediji, poput Kurira. U izveštaju Blica, koji je potpisao novinar M. Petrović, navodi se, međutim, da su "jurofajter" i F16 „oduševili posetioce aeromitinga“, da su njihovi piloti pokazali „ vrhunsko umeće“ i da su njihove letilice pokazale zašto se nalaze u naoružanju mnogih država. M. Petrović takođe opširno izveštava i o našim pilotima, koji su pokazali svoje sposobnosti na domaćim avionima i helikopterima. U članku na Blicovom sajtu dati su i snimci letova jurofajtera, F16 i naših letelica, a o ruskoj grupu „Striži“ i avionima Mig 29 – ni reči.

Iako je Blic u članku od 31. jula najavio da će američki i ruski piloti sleteti u Batajnicu, prema M. Petroviću, Rusi
Jurofajter

nisu ni učestovali na mitingu, njihovi piloti nisu leteli, a publika ih nije pozdravila ovacijama. Ako je i od Blica – zaista je mnogo. Iako se ovaj medij do sada pokazao kao glasilo spremno na jednostrano izveštavanje i agresivno i brutalno diskreditovanje političkih protivnika, i na njegovim stranicama je do sada bilo teško naći ovakav primer neprofesionalizma.

Ruski letači su u Srbiju došli u okrnjenom sastavu, jer je u Moskvi uhapšen njihov komandir Valerij Morozov zbog iznude, odnosno zloupotrebe službenog položaja. O tome je Blic, naravno, pisao nekoliko dana pre mitinga, što je potpuno nesporno. Blic nema obavezu da simpatiše Ruse i da zastupa njihove interese, ali je prosto neverovatno potpuno prećutkivanje prisustva grupe „Striži“ na Batajnici. Neprijateljstvo koje Blic gaji prema svemu iz Rusije proizvelo je vrlo nevešto i amatersko spinovanje, a sramota je tim veća što Blic nije jedini izveštavao sa aeromitinga, i svaki čitalac je o događaju mogao da se informiše iz više izvora.

Motiv je ovde vrlo jasan, obzirom da naše vazduhoplovstvo najavljuje nabavku novih letilica. Blic očigledno zdušno lobira za nabavku veoma skupih eurofajtera ili američkih F16. Nije, dakle, važno istinito izveštavanje, već je važno čitaoce držati u obmani i reklamirati skup zapadni proizvod, samo da se ne kupe ruski avioni, i time zemlja još više odalji od NATO.

Blic ima legitimno pravo da zastupa interese svojih vlasnika, ali ipak mora poštovati i osnove novinarske etike, ako već sebe proglašava jednom od perjanica „evropske Srbije.“ Za Evropu je Blic očigledno spreman i da izvrće činjenice, ali, na kraju, pomalo je nejasno kako ne razume da je odavno pročitan.

Preuzeto od: NSPM

 * Napomena redakcije NAŠA REVOLUCIJA

natofuckoff
Blic ni ovo nije video - KOJU BRE DIOPTRIJU NOSITE ?

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 8214
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 8302
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 14413
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 8087
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo