19
uto, mar

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

obrad-kesicRazlika između stare i nove vlade u pristupu kosovskom pitanju je u tome što je prošla bila neiskrena u insistiranju da je održiva politika i Kosovo i EU, dok je aktuelna odmah proklamovala prioritet evropskih integracija u odnosu na Kosovo.

Dakle, ova vlada je spremna da žrtvuje interese očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta na KiM, odnosno samo je nastavila politiku prethodne vlade, ocenjuje za Danas, Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona.

U ranijim izjavama pozivate na odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu. Srbija tamo nema suverenitet godinama, niti ima načina da ga povrati. Zbog čega to radite?

- Ima na severu Kosova, ali i toga je spremna da se odrekne.

U čemu je problem ako se pronađe zajedničko rešenje za sever i na taj način se reše pitanja koja usporavaju evropski put i Srbije i Kosova?

- Ono što se nudi ne zadovoljava Srbe na severu Kosova. Oni nisu spremni da se odreknu države Srbije i da prihvate autoritet prištinskih vlasti. Time bi se Srbi ostavili tamo bez zaštite.

Šta to znači bez zaštite? Mislite da bi EU, Amerika i svi koji podržavaju pregovore Beograda i Prištine na kraju isterali Srbe, ili ih fizički napadali, ubijali?

- Možda nema svesne politike da se očiste Srbi sa Kosova, ali pogledajte kako žive Srbi u enklavama na Kosovu.

Stvarno mislite da je to cilj zapadnih zemalja, ili je tu reč, pre svega, o strahu koji se širi?

- U tome je ključ. Strah je ključni problem. Bez obzira na realnost. Ljudi u strahu rade mnoge stvari koje ne bi radili da tog straha nema. Zato je to opasno.

Mislite da bi Srbija trebalo da se odrekne članstva u EU zbog tog straha Srba na severu Kosova?

- Srbija bi pre ušla u EU da nije u poziciji ispunjavanja uslova, a, pre svih, da se odrekne svoje teritorije. Pod pritiskom prištinskih vlasti, EU je stalno menjala uslove za Srbiju. To su činjenice. Ono što se tražilo od Srbije ranije više se ne traži, sada se traži mnogo više. Ranije je bilo standardi pre statusa, a sada je taj odnos preokrenut. S druge strane, Srbija je stalno ispunjavala te uslove. A bez Srbije nema ničega, sve zavisi od Srbije. Vidite kako je prošla RS, oni nikada nisu uspeli da zadovolje zahteve međunarodne zajednice, jer su pokazali da su odlučni i istrajni i sada ih niko ne prisiljava dalje.

To znači prekid evropskih integracija. Vaši stavovi se podudaraju sa stavovima DSS i SRS, Evropa ima alternativu?

- Ovako gradimo nestabilnu situaciju i podstičemo nacionalističke struje na akciju. Pojaviće se ubrzo i problem Makedonije i Crne Gore. Kao i RS. Videćete. Uostalom, ulazak u sukob sa EU ne bi predstavljao i prekid evropskih integracija. Oni samo procenjuju rizik – ako su Albanci nezadovoljni, rizik je veći u odnosu na nezadovoljne Srbe. Ako su evropske integracije državni interes Srbije, onda su izabrali najgori mogući način za njegovo ostvarenje. Najveća prepreka na putu ka EU je loša pozicije Srbije. Reč je o izgradnji odnosa preko političkih uslova i pitanja – potreba da se Srbija odrekne dela teritorije.

Ali, šta Srbi sa severa mogu da izgube normalizacijom odnosa Beograda i Prištine?

- Oni imaju veliku moć, jer međunarodna zajednica nije spremna da koristi nasilje i da ih primora na nešto što oni ne žele. Nikada ne bi dali zeleno svetlo za neku novu Oluju.

Da li ste vi srpski nacionalista?

- Nemam nameru da se pravdam nikome. Za Šešelja sam bio američki špijun.

Rekli ste da sukob sa EU ne bi značio i prestanak evropskih integracija. Kako je to moguće?

- Ja sam za ekonomsku integraciju sa EU, ali ne i političku.

Zar ne mislite da je EU važno da najpre ima jasnu situaciju u vezi sa granicama i definisana osnovna državna pitanja da bi se krenulo u ekonomsku integraciju?

- Najvažnija je borba protiv korupcije i uređenje sistema iznutra. EU nam stalno ispostavlja političke uslove. Uostalom, što bismo mi hitali ka Evropu ako recimo ona nas neće.

Ali, kada sklonite pitanje Kosova, sve što se rekli da se tiče unutrašnjeg uređenja, upravo su uslovi EU koji se ispostavljaju u cilju daljeg toka integracija.

- Priča o integracijama u EU je iskompromitovana upravo političkim uslovima do kojih je njima jedino i stalo. Oni su prvi odustali od svojih vrednosti – multietničnosti, jer nisu pristali da Albanci žive u Srbiji.

Kritikovali ste Tadića kada je rekao da Srbija nikada više ne bi primenila silu na Kosovu. Kako je moguće da ste mu uputili takvu kritiku?

- Ta Tadićeva izjava je bila izuzetno neodgovorna.

Jasno je da je Srbija primenjivala prekomernu silu na Kosovu dugo godina i da je to dovelo do mnogo žrtava i sadašnje situacije.

- To ste vi sada lepo objasnili taj kontekst, ali nije i Tadić tada, kada je to rekao. Srbija jeste primenjivala nasilje, ima deo odgovornosti, i to je pitanje sa kojim moramo da se suočimo i da gradimo odnose u regionu. Kao što i oni moraju da priznaju naše žrtve.

Da li to znači da kada bi sada Dačić rekao da će primeniti silu na Kosovu, to bi bilo odgovorno?

- Balans straha je jako važan u ovakvim okolnostima. Tako je bilo sve vreme tokom hladnog rata, pa nije bilo sukoba. Ne smete reći da nikada nećete upotrebiti silu, jer tada podstičete ekstremiste na drugoj strani na nasilje. Veći je rizik jasno govoriti da u nikakvim okolnostima nećete primeniti silu.

Kakav ugled ima premijer Srbije u Americi?

-Dobar, pre svega, zbog saradnje u oblasti policije. A teško je proceniti da li je i koliko ugrožena njegova reputacija najnovijim aferama. U Americi nema ljubavi, samo interesa, a interes SAD je nezavisno Kosovo. Njima ne smeta niko, ako ostvaruje njihove ciljeve. Čim to nestane, okrenuće mu leđa. Ne znam da li je ijedan političar odavde pridobio njihovo poštovanje.

Vi ste u Americi član Demokratske stranke Baraka Obame. Kako je moguće da imate ovakve stavove?

- Ja delim vrednosti svoje stranke, ali isto tako mogu i da kritikujem neke njene stavove. U Americi je važan unutrašnji plan, unutrašnja pitanja, pa mogu da kritikujem spoljnu politiku bez posledica.

Snežana Čongradin

Preuzeto od NSPM

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10197
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10421
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17425
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9696
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo