26
uto, okt

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Hrvati ostavili mnogobrojne komentare na raznim forumima i sajtu Pressa u kojima obećavaju Srbima „dobar provod uz izlete u Jasenovac", „povoljan smeštaj i batine gratis"... Oprezno - Sagovornici Pressa ističu da je nedavni napad na Beograđanina u Dubrovniku samo početak niza incidenata koji slede...

Nedavni napad na Beograđanina Milana S. u Dubrovniku, u kojem je jedan Hrvat pokušao da mu zapali automobil, a zatim mu razbio stakla, biće samo jedan u nizu koji će se dešavati ove letnje sezone na hrvatskom primorju, upozoravaju sagovornici Pressa.

Naši turisti očigledno su nepoželjni na komšijskoj obali o čemu svedoče mnogobrojni komentari na forumima i sajtu Pressa u kojima Hrvati otvoreno priznaju da mrze Srbe i obećavaju im „dobar provod uz izlete u Jasenovac" kao i „povoljan smeštaj i batine gratis", nude „poseban otok za drage goste - Goli otok", pominju vrbe...

Srbi dežurni krivci

Politički analitičar Branko Radun ističe da se ovakve neprijatnosti ne mogu smatrati izolovanim incidentom, već naprotiv, ponovnim buđenjem nacionalizma kod Hrvata.

- U Hrvatskoj je nakon izricanja presude Anti Gotovini nastao novi talas šovinizma usmeren protiv Srba kao „dežurnih krivaca". Vrlo je verovatno da će biti još više incidenata sa našim turistima u Hrvatskoj. Mnogi koji su možda planirali da letuju na hrvatskom primorju predomisliće se zbog nedavnih događaja. Takve stvari se nikada nisu dešavale u Srbiji. Hrvatsko-srpski odnosi mogu se definisati kao sado-mazohizam - napominje Radun.

Sa druge strane, sociolog Vladimir Vuletić objašnjava da se nakon izricanja presude generalu Anti Gotovini stvorila atmosfera za ovakve reakcije Hrvata, ali da se ona ne može okarakterisati kao ponovno probuđeni nacionalizam.

Kada neki događaj, kao sada presuda Gotovini, „podigne temperaturu", stvara se i određena atmosfera u javnosti. Ipak, ovakvi incidenti su sporadični i u svakom slučaju više štete Hrvatskoj, pre svega njenoj međunarodnoj poziciji. A takođe dovode i do toga da srpski turisti dobro razmisle da li hoće da letuju negde gde ne smeju glasno da pričaju - zaključuje Vuletić.

Sezona neće propasti

Međutim, domaće turističke agencije ističu da interesovanje naših turista za letovališta u Hrvatskoj za sada ne jenjava. Zlatko Ljušković iz „Kolegijum Rapsodija" kaže da njihovi putnici tamo nisu imali nikakvih neprijatnosti.

- Pag je u poslednjih nekoliko godina veoma popularan. Odlazi dosta putnika iz Srbije, uglavnom mladi ljudi - kaže Ljušković.

Direktorka hotelskog lanca „Vijena internešenel" u Opatiji Loredana Perčić tvrdi za Press da interesovanje srpskih turista nije opalo.

- Prema bukingu koji imaju naši hoteli, ništa se nije promenilo poslednjih nekoliko nedelja - naglašava Perčićeva.

Ona dodaje da Srbi spadaju u 10 nacija koje najviše posećuju ovu regiju hrvatskog primorja. 


 Provokacije... Komentari na Pressonline na tekst „Počela sezona batinanja"

JoeST3: Besplatno ljetovanje
Evo ja vas sve pozivam kod mene u Split na l(j)etovanje. Pa ćemo na ekskurziju u Jasenovac!
Slota: Pitanje?
Vi ionako nemate novca da igde ljetujete tako da se mnogo i ne nerviramo sto nećete doći. Crnogorci vas ne zovu džaba „paradajz turisti"
Giovanni: Istra
Pa idite na vaše more, ha, ha, ha....
Hrvat: Sretan vam put
Turisti iz Srbije čine 0,007% od ukupnog broja turista. Ne znam samo zašto ste umislili da se svijet vrti oko vas i da se bez vas ne može?
Hrvat: Pa da li se ikad pitate?
Da li se ikad pitate zašto vas mrzimo?
Jure: Srpske muke
Nego, je l' zna tko zašto samo Srbijanci imaju problema u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji pa i u Grčkoj?
Mate: Pansion u Splitu
Cijena povoljna, plus batine gratis!

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 8214
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 8302
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 14413
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 8087
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo