29
pet, mar

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

62vfrtKako država milionskim iznosima iz Fonda za razvoj finansira tajkune i politiku ekonomskog pa i sveobuhvatnograstakanja Srbije. Fondom za razvoj Srbije upravlja ministarstvo finansija, odnosno već dobro poznati razbijač Srbije Mlađan Dinkić.

Fond za razvoj Srbije ima kapital od 84,9 milijardi dinara, odnosno 746 miliona evra, a na kraju prošle godine je imao potraživanja po datim kreditima 80 milijardi dinara, ili 704 miliona evra. Najveći korisnici sredstava su upravo oni koji imaju najviše para, kao što su tajkuni, ali i preduzeća koja nisu u stanju da pozajmicu vrate.

Pravac bankrot i da završim sa Srbijom – to sam zapadnim mentorima i obećao.

Fond za razvoj Srbije predstavlja instituciju preko koje Vlada Srbije realizuje podsticaje privredi, kreditima, koji često imaju niske kamatne stope, pa i niže od inflacije u tekućoj godini. Ali, ipak se prikupe sredstva, uglavnom po osnovu kamata, a delimično i kursnih razlika, za tekuću potrošnju. Tako je u celoj 2012. godini ukupan poslovni prihod, po tim osnovama, iznosio 15,5 milijardi dinara, uz iskazanu neto dobit u iznosu od 458,8 miliona dinara, ili nešto više od četiri miliona evra. Dok je u prethodnoj 2011. godini Fond imao poslovne prihode od čak 78 milijardi dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju, usled otpisa potraživanja preduzećima u stečaju kod kojih je zaključen stečajni ...

Kako država milionskim iznosima iz Fonda za razvoj finansira tajkune i politiku ekonomskog pa i sveobuhvatnograstakanja Srbije. Fondom za razvoj Srbije upravlja ministarstvo finansija, odnosno već dobro poznati razbijač Srbije Mlađan Dinkić.

62vfrtFond za razvoj Srbije ima kapital od 84,9 milijardi dinara, odnosno 746 miliona evra, a na kraju prošle godine je imao potraživanja po datim kreditima 80 milijardi dinara, ili 704 miliona evra. Najveći korisnici sredstava su upravo oni koji imaju najviše para, kao što su tajkuni, ali i preduzeća koja nisu u stanju da pozajmicu vrate.

Pravac bankrot i da završim sa Srbijom – to sam zapadnim mentorima i obećao.

Fond za razvoj Srbije predstavlja instituciju preko koje Vlada Srbije realizuje podsticaje privredi, kreditima, koji često imaju niske kamatne stope, pa i niže od inflacije u tekućoj godini. Ali, ipak se prikupe sredstva, uglavnom po osnovu kamata, a delimično i kursnih razlika, za tekuću potrošnju. Tako je u celoj 2012. godini ukupan poslovni prihod, po tim osnovama, iznosio 15,5 milijardi dinara, uz iskazanu neto dobit u iznosu od 458,8 miliona dinara, ili nešto više od četiri miliona evra. Dok je u prethodnoj 2011. godini Fond imao poslovne prihode od čak 78 milijardi dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju, usled otpisa potraživanja preduzećima u stečaju kod kojih je zaključen stečajni

postupak i otpisa dugova preduzećima koja su privatizovana, pa je u toj godini, iskazan gubitak u poslovanju od, čak, pet milijardi dinara.

Fond za razvoj raspolažene kapitalom od 84,9 milijardi dinara, ili 746 miliona evra. Ova sredstva Fond je uglavnom formirao iz sredstava od prodaje Telekoma Srbije, 50,9 milijardi dinara, tačnije 60 odsto ukupnog kapitala Fonda potiče iz tog izvora.

Ukupna potraživanja po datim kreditima na kraju 2012. godine iznosila su nešto više od 80 milijardidinara, ili 704 miliona evra. Ali teško se dolazi da podataka ko su najveći dužnici. Međutim, pouzdano se zna da se tamo novac usmerava ne gde je potreban, već gde partija ministarstva za privredu i privatizaciju, Ujedinjeni Regioni Srbije, ima politički interes. Novac se troši i na plate zaposlenih u samom Fondu (po trenutno važećem zvaničnom izveštaju u Fondu radi 61 osoba). Prema godišnjem bilansu Fonda, za neto zarade i naknade zarada u 2012. godini (tada 70 zaposlenih) isplaćeno je 127,56 miliona dinara, što po zaposlenom, u proseku, iznosi 1.822.285 dinara, ili mesečno 151.857 dinara. Dakle, tamo ima dosta tehničkog osoblja, pa je jasno da nadležno ministarstvo dozvoljava visoka lična primanja, da bi zid ćutanja o partijskim nalozima rukovodstvu Fonda bio obezbeđen. Koliki je prosek neto plata u Fondu za razvoj, toliko ne primaju ni ministri u Vladi Srbije.

Najteže je saznati ko je uopšte proteklih godina dobijao pare iz Fonda, a razlog za ovu tajnovitost leži upravo u činjenici da nisu finansirana mala i srednja preduzeća, kako tvrde u Fondu i vladi, već najbogatiji i najveći tajkuni u Srbiji.

Najviše je, po nezvanično dobijenim podacima, dobio Vojin Lazarević. Njegovo preduzeće "Rudnap Group - Minel Kotlogradnja" samo u periodu od 2007. do 2010. dobilo 508 miliona dinara.

Ni Miodrag Kostić Kole, u svetu poznat po tome što je od države Srbije kupio tri šećerane za ukupno šest evra, nije prošao mnogo lošije od Lazarevića. Iz republičkog budžeta preko Fonda za razvoj on je dobio oko 320 miliona dinara, što je tada vredelo oko četiri miliona evra, bez da je novac ikada vratio.

Među korisnicima sredstava Fonda za razvoj nalaze se i Željko Žunić (Beohemija, dobio ukupno oko šest miliona evra) iMiroslav Bogićević (njegova tri preduzeća su dobila ukupno 380 miliona dinara). Na spisku dobitnika sredstava prethodnih godina nalazi se i Zoran Drakulić (ukupno dobio 360.000.000 dinara), a sredstva je dobio i PZP Beograd u vlasništvu Mila Đuraškovića (200.000.000 dinara).

Vlasnik "Ružičaste imperije" Željko Mitrović takođe je dobro prošao u Fondu. Njegovo u međuvremenu finansijski ruinirano preduzeće dobilo je svojevremeno oko dva miliona evra kao pomoć za proizvodnju CD-a i DVD-a!?

Iako u Fondu zvanično tvrde da ne odobravaju kredite preduzećima koja su u blokadi ili posluju sa gubitkom poslednje dve godine među najvažnijim i najvećim korisnicima su upravo firme koje su u stečaju ili restruktuiranju, te tako nisu u zakonskoj obavezi da dobijena sredstva vrate.

Ko je sve dobijao namenske kredite za podsticanje proizvodnje iz Budžeta Republike Srbije za 2012. godinu, u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde dinara, gde je Fond bio komisionar, dakle, kredite je davao u ime i za račun i iz sredstava Republike, po nalogu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, u prvom polugođu, a kasnije po nalogu Ministarstva finansija i privrede (preduzeća u restruktuiranju navedena po redosledu davanja kredita u milionima dinara):

Preduzeća u restruktuiranju navedena po redosledu datuma

davanja kredita u milionima dinara

23.02.2012.

 

03.05.2012.

 

05.12.2012.

 

Zastava oružje

80

Jagodinska pivara

15

Simpo, Vranje

220

IMT

20

AD Gibnjara

15

Utva, avio industrija

60

Livnica Topola

32

Simpo, Vranje

90

26.12.2012.

 

Vulkan, Niš

10

Industrija kablova

65

Vulkan Niš

10

Simpo ŠIK

50

20.06.2012.

 

Internacional CG

8

RTB Bor

1500

Industrija kablova

100

Pzp Beograd

10

09.03.2012.

 

31.08.2012.

 

Vojvodina, Starčevo

10

Elan, Prijepolje

15

Industrija kablova

110

AD Dolovo

5

Vršački vinogradi

20

22.10.2012.

 

PIK Zemun

15

Zastava Kamioni

30

Jagodinska pivara

70

Dragan Marković

25

Industrija kablova

25

IMK 14 oktobar

60

Javor, Ivanjica

10

IHP Prva petoljetka

8

Internacional CG

35

21. oktobar, KG

10

Šamot

10

Zastava kamioni

25

MIN Lokomotiva

250

28.05.2012.

 

HI Župa

20

Zavarivač, Vranje

10

Industrija kablova

25

F-ka reznog alata

25

Metal Sistemi, KG

8

Magnohrom

25

Krušik-Plastika

50

FAP Korporacija

19

Ukupno za 2012 godinu = 3,180 milijardi dinara

Spisak nije konačan, jer u Fondu smatraju da su podaci ko je i koliko para dobio službena tajna. Ovu praksu je uvela još bivša direktorka Olivera Božić, a nastavila i aktuelna, Slađana Backović.Druga karakteristika ovih „davanja“ sasvim se poklapaju sa brojem prikupljenim glasovima koje Dinkić i njegov URS dobio na izborima. Koliko para toliko i glasova za URS.

Predsednica Upravnog odbora Fonda je Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a članovi su: Ivica Kojić, Aleksandar Ljubić, Jovan Krkobabić, Sulejman Ugljanin, Velimir Ilić, Tatjana Matić, Zorana Mihajlović i Dejan Popović.

Puno kradu, a puno im dadu

Budžet Fonda za razvoj iznosi 17 milijardi dinara godišnje. Mada mu je zvanična namena podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, istina je znatno drukčija. Naime, najveći korisnici Fonda za razvoj su srpski multimilioneri. Na primer, za samo tri godine „Rudnap Group - Minel Kotlogradnja", preduzeće koje se nalazi u vlasništvu tajkuna Vojina Lazarevića, dobilo je milionske kredite u nekoliko navrata. Na visokom mestu među korisnicima kredita nalazi se i ime Miodraga Kostića, vlasnika „MK grupe". Njegovo preduzeće je od Fonda dobilo više nego celokupna srpska privreda. I Kostić i Lazarević su tim parama kupovali jahte kojima krstare Jadranom. Samo jedno od ovih 28 miliona evra. Od Fonda je dva miliona evra dobio i Željko Mitrović, tačnije preduzeće „Pink digital" koje se bavi štampanjem CD diskova!

magazin-„Tabloid“

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10225
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10451
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17456
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9722
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo