10
ned, dec

Crvena linija
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vašington, 24. jun - Sjedinjene Američke Države izdvajaju još 20 miliona dolara za subverziju na Kubi, kako se otkriva u pismu Stejt Departmenta upućeno Kongresu, koje je danas objavljeno u novinama „Novi Herald”.

cubaatackPismo, datirano na 26. april, otkriva detalje o nameni novca, koji će biti korišćen tokom fiskalne godine koja traje do 30. septembra. Novac će biti dodeljen od strane tri entiteta iz Stejt Departmenta: Kancelarija za Latinsku Ameriku i Karibe USAID-a (Agencija SAD za međunarodni razvoj); Kancelarija za demokratiju; Kancelarija za ljudska prava i rad, i Kancelarija za pitanja Zapadne hemisfere.

Ovo pismo je objavljeno dva dana nakon odluke zemalja ALBA (Bolivarski Savez za Ameriku) da sa svojih teritorija izbaci Agenciju SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), jer predstavlja „faktor uznemiravanja koji ugrožava suverenitet i političku stabilnost” ovih naroda.

Cilj nije pomoć kubanskom narodu, već da se pristupom tehnologiji ojačaju pojedinci na Kubi koji podržavaju politiku „promene režima” i saradnicima određenim za tu svrhu omogućiti alat i usluge mreže.

Tako je, na primer, najveći pojedinačni iznos novca  - iznos od četiri miliona dolara koji će Kancelarija za Latinsku Ameriku i Karibe potrošiti na program „digitalne demokratije” kako bi podstakla upotrebu „inovativne tehnologije”.

Pismo ne pruža detalje o primaocima novca i tehnologijama, „kako bi zaštitili programe od pokušaja Kube da ih obustavi”, potvrđuje „Novi Herald”.

U skladu sa objavom, „program će podstaći snabdevanje računarima, DVD-jevima, USB memorijama i mobilnim telefonima, rekao je službenik Kongresa upoznat sa slučajem”.

Kancelarija za pitanja Zapadne hemisfere dobila je raspodelu od 1,53 miliona dolara za program „obuke na daljinu o osnovnim veštinama za informacione tehnologije”, a Kancelarija za ljudska prava i rad ima 1,05 miliona za obezbeđivanje opreme i softvera osobama koje prikupe informacije o navodnim kršenjima ljudskih prava, što nijedan drugi izvor ne potvrđuje. 

 Kancelarija za Latinsku Ameriku i Karibe ima drugih 2,9 miliona dolara za „humanitarnu pomoć politički marginalizovanim osobama”, drugim rečima, finansiranje od strane inostrane vlade osobama koje integrišu „opozicione frakcije”, što je u Sjedinjenim Državama strogo kažnjivo.

Tokom Obamine administracije, američka vlada je, u pokušaju da destabilizuje naše društvo, koristila kombinaciju tradicionalnih i novih subverzivnih metoda. Podjednako u 2009. i u 2010. fiskalnoj godini dodeljeno je 20 miliona za subverzivne programe preko USAID-a i Stejt Departmenta.

Obeležje toga bila je inkorporacija novih načina uticaja na naše društvo. Takozvani politički režim „Staza II” je postao prioritet, kvalitativno drugačiji, sa manje borbenom retorikom i stavom koji pokušava da se više približi trenutnim očekivanjima našeg naroda, koji se između ostalog bazira na većoj upotrebi novih informacionih tehnologija, u liniji sa aktuelnim globalnim dešavanjima.  

Potencijal novih tehnologija koristi se u Beloj kući kako bi nastavili da nameću medijima svoj program i negativno utiču na kubansku populaciju i da, osim toga, stvaraju navodne „vođe” koji predstavljaju lice i glas unutrašnje kontrarevolucije.

Očigledni primeri ovog fenomena su „sajber-disidenti” i takozvani „nezavisni” novinari”, koji svake nedelje dolaze u Kancelariju za interese SAD-a u Havani (SINA) da učestvuju u telekonferencijama, i čije se karijere promovišu jakom medijskom kampanjom i dodeljivanjem važnih međunarodnih priznanja.

Politička i ideološka subverzija postala je tokom ovih dugih godina neizostavan alat američke politike protiv Kube, i sve ukazuje na to da će dobiti još na važnosti kada postane očigledno da je strategija političke i međunarodne diplomatske izolovanosti propala i kada postane sve manje održiva ekonomska blokada naše zemlje.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 9362
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 9572
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 16708
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9270
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo