19
uto, mar

Crvena linija
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
kps ukraina
Simbol zločinačke organizacije , poznate kao Otpor (Canvas) i u Venecueli

U Venecueli je došlo do niza akata nasilja koji imaju za cilj prekidanje ustavotvorne niti i usmereni su protiv revolucionarne vlade Bolivarske Republike Venecuele, od strane neofašističkih grupa koje, poigravajući se sa podrivanjem integriteta i stabilnosti domovine, žele da je destabilizuju i ponove scenario     od 11. aprila 2002. godine i igraju na kartu državnog udara. Sledi hronologija događaja kojima se otkriva zaverenički plan koji je do sada, uz podršku velikih međunarodnih medijskih kuća, rezultirao sa 3 mrtvih Venecuelanaca i 23 povređenih.

- Ponedeljak, 03. februar: lideri fašističke venecuelanske opozicije najavili su protestnu šetnju za 12. februar pod sloganima „12. je taj dan“ i „Dole Maduro“.

- Četvrtak, 06. februar: opozicija organizuje studentske proteste u državama Taćira i Merida, prilikom čega je došlo do vandalskih akata i načinjena je šteta lokalnim trgovinama i zvaničnoj rezidenciji guvernera države Taćira, Hosea Vijelme More. Nekoliko časova kasnije, uhapšena su petorica mladića umešana u pomenuto nasilje.

- Četvrtak, 06. februar, večernji sati: razni opozicioni lideri odbacili su hapšenje mladića, čime su postali saučesnici u počinjenim deliktima i u štetama načinjenim javnim i privatnim lokalima, i pri čemu je postalo jasno da sve predstavlja deo „dobro isplanirane agende“, kao što je kasnije potvrdio jedan od umešanih mladića, koji je još rekao da je dobio ...

kps ukraina
Simbol zločinačke organizacije , poznate kao Otpor (Canvas) i u Venecueli

U Venecueli je došlo do niza akata nasilja koji imaju za cilj prekidanje ustavotvorne niti i usmereni su protiv revolucionarne vlade Bolivarske Republike Venecuele, od strane neofašističkih grupa koje, poigravajući se sa podrivanjem integriteta i stabilnosti domovine, žele da je destabilizuju i ponove scenario     od 11. aprila 2002. godine i igraju na kartu državnog udara. Sledi hronologija događaja kojima se otkriva zaverenički plan koji je do sada, uz podršku velikih međunarodnih medijskih kuća, rezultirao sa 3 mrtvih Venecuelanaca i 23 povređenih.

- Ponedeljak, 03. februar: lideri fašističke venecuelanske opozicije najavili su protestnu šetnju za 12. februar pod sloganima „12. je taj dan“ i „Dole Maduro“.

- Četvrtak, 06. februar: opozicija organizuje studentske proteste u državama Taćira i Merida, prilikom čega je došlo do vandalskih akata i načinjena je šteta lokalnim trgovinama i zvaničnoj rezidenciji guvernera države Taćira, Hosea Vijelme More. Nekoliko časova kasnije, uhapšena su petorica mladića umešana u pomenuto nasilje.

- Četvrtak, 06. februar, večernji sati: razni opozicioni lideri odbacili su hapšenje mladića, čime su postali saučesnici u počinjenim deliktima i u štetama načinjenim javnim i privatnim lokalima, i pri čemu je postalo jasno da sve predstavlja deo „dobro isplanirane agende“, kao što je kasnije potvrdio jedan od umešanih mladića, koji je još rekao da je dobio pare da izazove nasilje.

- Utorak, 11. februar: jedan od uhapšenih mladića na nasilnim protestima opozicije u državi Merida izjavio je da mu je opozicioni lider Vilkar Fernandes platio svotu od 150 hiljada bolivara da izazove nasilne akte u toj regiji Anda.

- Utorak, 11. februar, večernji sati: u televizijskom programu „Zurda conducta“ koju prenosi VTV, objavljen je audio snimak telefonskog razgovora između opozicionara Ivana Karatua Moline i Fernanda Herbasija, koji potvrđuje da će u protestnoj šetnji 12. februara doći do nasilja u skladu sa planom koji je izradila venecuelanska desnica.

- Sreda, 12. februar, 09.00h: počela je protestna šetnja koju je sazvala opozicija i šetnja povodom obeležavanja Dana mladosti koju su sazvale revolucionarne snage.

- Sreda, 12. februar: Učesnici u opozicionoj protesnoj šetnji su uveravali da su tu da bi izdejstvavali odlazak predsednika Nikolasa Madura i da se neće povući sa ulica dok se to ne desi.

- Sreda, 12. februar, 14.00h: predsednik Nikolas Maduro je pozvao na mir. „Opozicija je isplanirala da užari 50 centara nasilja u zemlji. Trenutni izveštaji kojima raspolažem kažu da je Venecuela mirna“.

- Sreda, 12. februar, 14.30h: desili su se prvi znaci nasilja od strane učesnika u opozicionoj protestnoj šetnji protiv državnih bezbednosnih snaga.

- Sreda, 12. februar, 14.50h: dominikanske dnevne novine „Listin“ obaveštavaju o navodnim grupama ljudi sa kapuljačama koje su opkolile opozicioni protestni skup (to se nikada nije desilo), ostavljajući za sobom 3 mrtvih.

-Sreda, 12. februar, 15.00h: predsednik Narodne skupštine, Diosdado Kabeljo, okrivio je opozicione lidere za nasilje i objavio identitet prve osobe koja je poginula naglašavajući da će na krivce pasti svo breme zakona.

- Sreda, 12. februar, 15.20h: mediji su javili da ima dvoje mrtvih i 23 povređenih potvrđujući smrt jednog od članova kolektive „23. januar“

- Sreda, 12. februar, 15.30h: mediji nacionalne i međunarodne desnice uveravali su da su ubijeni protestanti iz redova opozicije.

- Sreda, 12. februar, 15.30h: kolumbijski kanal NTN24 je objavio da je skinut sa etra u Venecueli.

- Sreda, 12. februar, 15.30h: direktor Nacionalne komisije za telekomunikacije, Vilijam Kastiljo, je putem svog tviter naloga negirao da se blokira bilo koji medij u zemlji.

- Sreda, 12. februar, 16.00h: gradonačelnik Karakasa, Horhe Rodriges, je objavio da protestna šetnja „nije odobrena“, ali da je čak i pored toga „bila čuvana od strane državnih bezbednosnih snaga“.

- Sreda, 12. februar, posle 16.00h: javni republički tužilac, Luisa Ortega Dias, je potvrdila smrt dve osobe i broj od 23 povređenih. Takođe je uveravala da već postoji dovoljno dokaza za osudu kako bi se započela istraga i dodelila odgovornost.

- Sreda, 12. februar, u večernjim-noćnim časovima: putem raznih međunarodnih medija lideri opozicije Leopoldo Lopes i Marija Korina Maćado, pozvali su na još jedan protest 13. februara u Karakasu.

- Sreda, 12. februar, 19.00h: javljaju se novi epicentri nasilja od strane opozicionih grupa u blizini Ćakaoa. Kamenjem i tupim predmetima su gađali policiju i vojnike.

- Sreda, 12. februar, 19.00h: u izjavi za radio i televiziju, predsednik Nikolas Maduro je potvrdio da su već poznati identiteti materijalno i intelektualno odgovornih za mrtve i povređene u zemlji.

- Sreda, 12. februar, 19.00h: predsednik Nikolas Maduro izjavio je da dvojica poginulih imaju prostrelne rane od metaka u glavi, isto kao ubijeni 11. aprila 2002. godine, što podržava teoriju o opozicionim planovima za državni udar.

- Sreda, 12. februar, 19.00h: predsednik Nikolas Maduro je izjavio da su „naci-fašističke grupe opozicije“ zapalile pet službenih vozila Organa za naučno-kaznene i krivične istrage.

- Sreda, 12. februar, 19.00h: predsednik Nikolas Maduro je pozvao na mir i ponovo pozvao mlade studente opozicionare da sednu za pregovarački sto.

- Sreda, 12. februar, 19.30h: predsednik Nikolas Maduro je potvrdio da će 14. februara biti pokrenut Plan za nacionalni mir, dok je istovremeno žalio zbog smrti koje je izazvalo nasilje ovih grupa.

Da li je zaista omladina u Venecueli imala razloga za protestnu šetnju? Da li oni traže potvrdu svojih prava ili ih koriste kao deo zavereničkog plana?

Potvrda prava omladine u Venecueli

Danas se državne politike osmišljavaju zarad sveobuhvatnog razvoja mladih između 15 i 30 godina i taj deo stanovništva se uključuje u planiranje i realizovanje strategija, planova i programa na različitim nivoima i sa različitih državnih nivoa kako bi se obezbedilo puno uživanje i ostvarivanje osnovnih prava omladine koja su utvrđena Ustavom Bolivarske Republike Venecuele i Zakonom o narodnoj vlasti za omladinu, kao i drugim pravnim instrumentima Republike koji se odnose na omladinu, za razliku od drugih zemalja gde se mladi ne uzimaju u obzir pri donošenju odluka, već su oni, naprotiv, napušteni i omraženi.

Kvantitativni podaci:

-      Obrazovanje u Venecueli je besplatno, egalitarno i kvalitetno. Čak 79% mladih između 15 i 24 godine (više od 4 miliona mladih) pohađa školu, a 67% njih pohađa državne škole.

-      Stopa upisa u osnovne škole u Venecueli iznosi 85%, što nas stavlja na peto mesto među zemljama sa najvećom stopom upisa.

-      Upis na univerzitete u Venecueli je dostigao cifru od dva miliona šest stotina studenata, čime je ostvaren rast od 216% u odnosu na prethodne periode. Zahvaljujući tome, Venecuela zauzima drugo mesto po broju upisa studenata na fakultete u Latinskoj Americi, prema podacima Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

-      Od ukupnog broja mladih Veneculeanaca koji završe studije, 77% njih želi da ostane u zemlji kako bi razvijalo profesionalnu karijeru.

-      U Venecueli 67% mladih starosne dobi između 15 i 30 godina provodi slobodno vreme sa društvom na javnim površinama, dok 10% to čini u tržnim centrima.

-      Istraživanje Nacionalnog instituta za omladinu pokazalo je da 62% mladih venecuelanaca  starosne dobi između 15 i 30 godina ima priključak za internet u svom domaćinstvu.

-      U Venecueli 99% mladih ima pristup električnoj energiji.

-      Trenutno 97% mladih venecuelanaca poseduje mobilni telefon.

-      U Venecueli 90% mladih između 15 i 30  godina ima pijaću vodu u domaćinstvu.

-      U Venecueli su po pitanju seksualnog obrazovanja organizovane obuke i podizanje nivoa svesti. Danas 65% seksualno aktivnih mladih koriste kontracepciju radi prevencije od bolesti i/ili neželjene trudnoće, gde je prezervativ najkorišćenije sredstvo (60% mladih).

-      U Venecueli 73% mladih smatra da je participativna demokratija najbolji sistem vlasti, dok 60% smatra da je socijalizam najbolji ekonomski sistem.

-      Od ukupnog broja mladih starosne dobi između 16 i 30 godina, 30% pohađa školu, dok je 30% zaposleno. Više od 85% zaposlenih mladih radi u javnom sektoru, uključujući  i vladine institucije.

-      Kao deo Plana o nacionalnom miru, kroz Ministarstvo narodne vlasti za omladinu, započeto je otvaranje škola gradskih umetnosti, kako bi mladi mogli da se specijalizuju na poljima pevanja, plesa, slikarstva i muzike. Tako će se oformiti 150 narodnih škola gradskih umetnosti na čitavoj nacionalnoj teritoriji.

Kvalitativni podaci

-      Vlada Venecuele je formirala Ministarstvo narodne vlasti za omladinu i Nacionalni institut za omladinu, kako bi mladima dala vodeću ulogu i kako bi ih integrisala u proces transformacije jedne socijalističke domovine za stvaranje narodne omladinske vlasti.

-      Vlada Venecuele je formirala socijalnu misiju „Mladi otadžbine“ kako bi promovisala sveobuhvatni razvoj, stalnu mobilnost i socijalnu inkluziju mladih Venecuelanaca, kako bi promovisala svoj kreativni, obrazovni, naučni i proizvodni potencijal kroz uključivanje mladih u sva ova polja i na taj način smanjila faktore rizika koji utiču na potpuni razvoj sposobnosti i potencijala mladih.

-      U Venecueli je sproveden u delo Nacionalni registar mladih u cilju prihvatanja i podržavanja svih ideja i projekata koje nudi venecuelanska omladina, prateći program misije „Mladi otadžbine“.

-      Vlada Venecuele je oformila mrežu infocentara na nacionalnom nivou kako bi svi mladi imali pristup novim tehnologijama.

-      Za razliku od prethodnih godina u Venecueli, politička svest je danas glavni podsticaj omladini, njenom razumevanju svesti o klasama i borbi za pravičnije društvo.

-      Vlada je takođe realizovala programe kao što su debitna kartica „Mi smo“ koju mladima dodeljuje Centralna banka Venecuele kako bi se promovisala kultura štednje. Kreditna kartica „Mi smo“, između ostalog, pomaže u poboljšanju uslova za obrazovanje i lični razvoj mladih, u planiranju nacionalnog turizma, u spašavanju i stvaranju novih javnih prostora namenjenih mladima i u promovisanju pozorišnih i muzičkih festivala na nacionalnom nivou.

-      Bolivarska revolucija je pokazala veliku privrženost univerzitetskom sektoru. S tim u vezi je podržala programe Fundajukućo, socijalnu misiju „Sukre“, kongres Kuba-Venecuela i institucije za univerzitetsko obrazovanje, kako bi poslednju etapu u obrazovanju učinila pristupačnijom i kako bi dodelila stipendije znatno većem broju mladih nego u Četvrtoj republici.

{facebookpopup}

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10197
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10421
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17425
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9696
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo