27
pet, jan

Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Usled sve češćih napada na Komunističku Partiju Srbije (KPS), zloupotrebe imena  i obeležja KPS, kao i izjava neodgovornih i nemoralnih političara da smo „frakcija, sekta, da ne postojimo, da smo NATO plaćenici, itd“, rešili smo da ovim putem damo javno saopštenje i razjasnimo i ko smo i šta smo i koje mesto zauzimamo kao levica u Srbiji.


revolucija logoKPS je osnovana u jesen 2007 godine. U to vreme su na političkoj sceni delovale od levih partija još i  NKPJ, NKPS, KS, KPS - Veroljub Nedeljković, kao i još nekoliko manjih grupa i udruženja. Ne nalazeći sebe ni u jednoj od ovih organizacija, grupa patriota i komunista po opredeljenju je rešila da osnuje Komunističku partiju  Srbije , Partiju koja nije opterećana ni nasleđem prošlosti, ni revizionističkim strujama pojedinih lidera bivših Komunističkih partija. Dakle , počelo se sa stvaranjem  Komunističke Partije Srbije, Marksističko –Lenjinističke izvorne orjentacije, koja bi u tom trenutku trebalo da bude prva i jedina takva partija na teritoriji Srbije. Ostale Komunističke partije su bile deklarisane ili kao jugoslovenske (države koja, na žalost, više nije postojala) ili kao frakcije staljinista što se nije moglo prihvatiti ni kao marksističko stanovište niti kao valjani izbor za Srbiju ili pak kao privatna udruženja raznoraznih hoštaplera. Lagani i neusiljeni razvoj KPS na čvrstom principu kvalitet pre kvantiteta,  nastavljen je kroz protekle godine, a i danas se nastavlja.

06.02.2009. godine je prvi i jedini put pokrenuto pitanje usklađivanje delovanja Komunističkih partija koje deluju u okviru Srbije. U stvari, u Zrenjaninu su se okupili predstavnici NKPS, KPS i KPJ kako bi razgovarali o akcionom jedinstvu komunističkih partija. Pošto nismo mogli prihvatiti nikakvu formu ujedinjenja, pošto naš Statut ne dozvoljava takvu formu gašenja KPS-a, ostali smo na formi zajedničkog delovanja.To bi bilo i ostvareno da nije Nenad Kulić iz NKPS jednostrano proglasio ujedinjenje ove 3 partije u jednu pod imenom Udružene Komunističke Partije. Na ovakvu bezočnu laž nismo mogli pristati i nastavili smo samostalno delovanje.

Bilo je takođe i više razgovora sa Komunistima Srbije, ali sa njima nije bio moguć bilo kakav dogovor, pošto su isključivo želeli da nas majorizacijom jednostavno uguše. Njihovi predstavnici nisu u nama, rukovodstvu i članovima KPS-a, videli ravnopravne sagovornike već isključivo objekat koga će "primamljivim" obećanjima pripojiti svojim redovima.

iskljucenje josíka brozUbrzo se na političku scenu Srbije pojavljuje Joška Broz sa svojim shvatanjima "ideja komunizma " i priključuje se Veroljubu Nedeljkoviću. Za razliku od predhodnog angažovanja 2003. godine, kao potpredsednik stranke zelenih i prijatelj tadašnjeg američkog ambasadora Montgomerija, objavljuje da pristupa partiji Veroljuba Nedeljkovića i "objavljuje"  građanima Srbije da Komunistička Partija Srbije - V. Nedeljković ima oko 350.000 članova ??! i da svi treba da idu u tu partiju. Ubrzo posle toga Joška postaje potpredsednik u toj partiji, koju je snažno promovisao sve do novembra 2009. godine. Program ove partije predstavlja mešavinu nacionalizma, radikalizma, klerikalizma i socijalne demagogije. Pred kraj 2009. Joška Broz je isključen (najuren) iz KP - V. Nedeljković (nije nam poznato zbog čega). 

Veroljub Nedeljković je Komunističkoj Partiji Srbije, kroz lažno predstavljanje,  natovario na vrat gomilu nekakvih računa za ručkove i iznajmljivanje opreme, besne gradjane koji su tražili svoje pare ( iznosi od par hiljada evra) koje im je dotični uzeo na konto obećanja o zaposlenju ili kao učešće u profitu kad on bude došao na vlast.

Ovi problemi, stvoreni od strane onih koji su se predstavljali kao komunisti, kao i problemi koje nam je sam režim stvorio najcrnjom medijskom izolacijom koja je moguća, usporavali su ostvarenje zacrtanih ciljeva KPS, ali smo i pored toga pronašli put do srca istomišljenika i nastavili da se razvijamo i jačamo.

Bilo je još nekakvih parcijalnih pokušaja „ujedinjenja“ iz individualnih interesa. Jedan takav se dogodio u Novom Sadu 21. novembra 2009. gde je , ponovo, Joška Broz pozvao NKPS iz Zrenjanina i Socijademkratsku partiju Vojvodine da mu pristupi (valjda kao pojedincu) i pomogne da se sakupe potpisi za registraciju njegove KP. Na tom sastanku je izvređao javno i Komuniste i Komunističke partije u Srbiji, nazivajući ih, pored ostalih nekorektnih političkih ocena i „Ultralevim Komunističkim sektama“. Na tom istom sastanku, Josip (Joška) Broz izabran je za predsednika novoformirane Komunističke partije. Odluku su doneli delegati Kongresa ujedinjenja, partija učesnica (prethodno navedeni).  Za potpredsednika KP izabran je Nenad Kulić iz NKPS (i on ga je kasnije napustio),  dok će funkciju generalnog sekretara obavljati Vladimir Kirčanski (takođe napustio KP).Nedugo zatim su ga predstavnici NKPS prozreli i napustili

  • Na tom sastanku, Joška Broz izjavio je sledeće: 
                „Uveren sam da ćemo do kraja januara iduće godine sakupiti 10.000 potpisa neophodnih za registraciju stranke. Naša ciljna grupa je 10 odsto od gotovo 60 procenata politički neopredeljenih birača u Srbiji“, izjavio je Broz novinarima. Prema njegovim rečima, KP će biti moderna partija levice, koja će se zalagati zaevropske integracije i završetak privatizacije u Srbiji. ???? 

KPS ni u ovom slučaju nije reagovao i nije želeo da gubi vreme na ovakve gluposti.. Međutim, kako smo obavešteni, partija KS isprovocirana ovakvim bezobrazlukom je predložila Brozu sastanak u Titovoj spomen radionici u Smederevskoj Palanci, kako bi mu se ukazalo na nekorektnost, razjasnili nesporazumi i otvorio put ka ujedinjenju, što je Joška Josip Broz prihvatio. Sledećeg dana on je preko interneta objavio zapanjujuću i bezočnu laž koja glasi: „CK KS je na današnjoj sednici doneo odluku da partija Komunisti Srbije kolektivno pristupi Komunističkoj partiji Josipa-Joške Broza. Kongres ujedinjenja Komunista Srbije i Komunističke partije će se održati u Smederevskoj Palanci“. (?!) Zbog ovakve bezočne laži, koju je gospodin Joška Broz pustio u javnost, sastanak u Smederevskoj Palanci je otkazan.

Ovim poslednjim su i zvanično završeni pokušaji bilo kakvog ujedinjavanja. Daleko od toga da KPS ne saradjuje sa istinskim komunističkim partijama ali odlučno odbijamo da imamo bilo kakva posla sa partijama koje su pod patronatom krupnog zapadnog kapitala i domaćih tajkuna pa i po cenu ne učestvovanja u izborima. Sredstva koja je ovaj nenarodni režim propisao kao neophodna za učestvovanje na izborima, ne može niko , ko nema bogate finasijere, da prikupi i položi kao depozit. Naivno bi bilo očekivati da partija koja snažno zastupa stav levice i koja se rukovodi načelima marksizma, može imati takve sponzore, odnosno sponzorstvo bi bilo u oštroj suprotnosti sa interesima takvih kapitalističkih struktura i kao takvo takođe i kontraproduktivno za njih.

Sve političke grupacije koje u ovom trenutku participiraju u vlasti ili teže putem ovih izbora ka tome, su očito pod patronatom krupnog kapitala koji tom investicijom osigurava sebi bezbedan nastavak pljačke države Srbije, njenih građana i njenih prirodnih bogatstava, jer inače, zašto bi neko uopšte investirao ako za to nema valjani razlog. Dakle, sve istinske Komunističke partije koje deluju na teritoriji Srbije , nisu u mogućnosti da tolike iznose skupe od članarine svojih članova jer većina tih ljudi ili nema posao ili prima minimalne nadoknade za svoj rad a traženi iznosi za učešće su veći od 170 000 EUR plus reklama i kampanja. Deleći sudbinu ostalih komunista i KPS se našla u svojevrsnoj informativnoj i finansijskoj izolaciji. One partije, navodne levice, koje su i pored svog imena i programa pristale na finansiranje i patronat krupnog kapitala ne mogu se smatrati levičarskim niti zastupati prava radnika i seljaka pa čak i ako iza takve partije stoji unuk zaslužnog komuniste.

KPS je odlučio da javno objavi ova dešavanja samo iz razloga učestalog ponavljanja jedno te istog pitanja , ZAŠTO SE KOMUNISTI NE UJEDINE ?.

Sad mi moramo da postavimo pitanje . SA KIM DA SE UJEDINIMO I ZBOG ČEGA?.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 8956
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 9073
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 16118
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 8813
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo