26
uto, okt

Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Tehnički pregovori“, priznanje Kosova

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović se ovih dana ubi objašnjavajući kako Srbija nije priznala Kosovo kao državu, već je samo priznala dokumenta te ne znaše šta - ali države nije, tvrdi on. Jedini je problem kako u tu fatamorganu poverovati kada ga događaji i na terenu više nego ubedljivo demantuju.

pregovoriNeko se tu pravi lud ili je stvarno lud. Ko ima pravo da građanima izdaje dokumenta?! Naravno odgovor svi znaju - samo država odnosno njeni organi. Ako Srbija ta dokumenta u bilo kojoj formi priznaje, ona priznaje te organe, odnosno tu državu i nijednog drugog objašnjenja, odnosno pokušaja prevare ostatka Srbije tu ne može biti.

Borislav - Borko Stefanović i Edita Tahiri, pregovarači Beograda i Prištine, odnosno preciznije rečeno (da ne bi bilo skrivano) pregovarači dveju država Srbije i Kosova o „tehničkim pitanjima“. Koliko su ona „tehnička“ vidi se iz prakse koja je odmah počela da daje rezultate.

Ako Srbija priznaje lične karte, vozačke dozvole, registracione tablice, pa još i carinske pečate, šta to može biti drugo nego priznanje Kosova kao države, jer samo država izdaje takva dokumenta i samo među državama postoji Carina. E sad se odmah otvara problem koje Šiptari vrlo efikasno rešavaju. Pošto Srbije priznaje dokumenta kvazi države Kosovo i na delu teritorije van Kosmeta, Srbima sa Kosmeta druga dokumenta nisu potrebna. Kosovske Vlasti (sa velikim V) kao priznate institucije oduzimaju Srbima na Kosmetu dokumenta koje je izdala Srbija. Vrlo logično, jer ne mogu neki ljudi imati dve lične karte, dve vozačke dozvole, ili automobil dve sasvim različite tablice. Koji je automobil napravio udes, koji je vozač taj incident skrivio, kom licu će biti naplaćena kazna ili koji će organ to da procesuira.

E, sad će Borko da se žali EU kao šiptarska policija hapsi i bije Srbe, oduzima im dokumenta… - a EU će to lagano posle odmora da „razmotri i utvrdi“ ko je tu šta uradio i šta prekršio. Ali razgovore sa Šiptarima neće da prekinu i aktom Vlade Srbije sve što je do sada dogovoreno ponište, dok se Šiptari ne urazume – objašnjavajući da je to bio smo ustupak Srbije Šiptarima da se lakše mogu da kreću i po teritoriji Srbije, ali ne i priznavanje Kosova kao države. Da daljih pregovora neće biti, a ako se nastavi represija na Srbe na Kosmetu i Srbija će odgovoriti adekvatnim merama.

Ne to se neće dogoditi iako Srbija ima načina da natera Šiptare na drugačije ponašanje: Srbija može da isključi sve dalekovode prema Kosovu a samo jedna elektrana ne može da radi bez konekcije sa drugim elektranama. 

Srbija može da isključi sve telefonske veze sa Kosmetom i korišćenje broja 381, jer Kosovo nema svoj broj u međunarodnom sistemu. Time se isključuje stacionarna telefonija koja je baza i za mobilne operatore, sve dok se ne dozvoli slobodan rad „Telekomu“.

Ako je ugrožena bezbednost Srba u centralnom delu Kosmeta (ima ih oko 60.000) a UMNIK na to ne reaguje preselićemo ih u Bujanovac Preševo i Medveđu gde ima 120.000 Šiptara, dok se ne pripremimo za vojnu intervenciju - kao sasvim legalnu operaciju odbrane dela svoje teritorije koje nam rezolucija 1244 SB UN garantuje.

Ako sve ovo ne možemo, onda ne možemo da postojimo kao država i Tadić nam kao predsednik ne treba. Uzećemo Ketrin Ešton, možda će nam biti bolje - jer će direktno vući poteze, a ne preko posrednika, pa će imati i direktnu odgovornost prema ovim građanima.

Postoji još hiljadu mera koje mogu Kosovo onemogućiti da se razvija u državu. Ali sve to se neće dogoditi dok je Tadić i njegova izdajnička kamarila na vlasti jer njemu nije do očuvanja teritorije Srbije već do odvajanja Kosmeta od Srbije - samo je pitanje kako to sprovesti i ostati na vlasti, ali ne i biti ubijen kao Đinđić .

Tadićeva politika stalne prevare građana, konstantno urušavanje integriteta i suvereniteta Srbije, a navodno sve sa ciljem približavanja EU na ovim „tehničkim“ pitanjima odmah je pokazala svoju pravu vrednost i nameru. Kosovo treba priznati kao državu korak po korak, kako bi to narod, zbunjen snažnom propagandom i pritisnut nemaštinom lakše progutao, a sam Tadić opstao na vlasti uz pomoć svojih zapadnih mentora. Plan loš, strategija pogrešna. Na vlast se ostaje ne podrškom iz Brisela, već glasovima zadovoljnog naroda.

RTS - Priština oduzima biometrijska dokumenta Srbije...

Uprkos dogovoru sa Beogradom, Priština građanima sa prebivalištem na Kosovu oduzima biometrijska dokumenta Srbije. Rešavamo praktične probleme, ali nismo priznali Kosovo i nećemo ga ni priznati, poručio šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Iako su se delegacije Beograda i Prištine pre šest dana u Briselu dogovorile o slobodi kretanja ljudi, kosovske vlasti od tada građanima koji imaju prebivalište na Kosovu oduzimaju nova biometrijska dokumenta Srbije. Iz Beograda upozoravaju da time Priština pokušava da jednostrano izmeni realnost na Kosovu i dogovor dve strane.

Kosovske vlasti oduzimanje srpskih dokumenata i tablica pravdaju time da sprovođenje sporazuma o slobodi kretanja još nije počelo.

Šef pregovaračkog tima Beograda članovima skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju objasnio je da je Beograd već preduzeo određene korake. "Mi smo razgovarali sa svim značajnim međunarodnim faktorima i sa predstavnicima vlasti u Prištini oko neophodnosti da se hitno prestane sa praksom oduzimanja dokumenata i pretresanja ljudi. Takođe smo zahtevali da se u najkraćem mogućem roku petoro uhapšenih mladića, koji su bili na proslavi Vidovdana, puste kući", izjavio je šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović.

Stefanović je rekao i da će nastavak pregovora biti težak,  jer će Priština nastojati da od Srbije izdejstvuje priznanje Kosova. Ponovio je da Srbija ni na koji način nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Međutim, glavna primedba opozicionih poslanika bila je da je dogovorom o tablicama i ličnim kartama Srbija priznala kosovska dokumenta.

"Mi smo ostali bez svog pasoša, svoje lične karte, saobraćajnih dozvola, tablica, mi smo ostali bez državnosti i niko više ne može da kaže da nezavisnost nije priznata", rekao je Vladimir Milentijević iz DSS.

Stefanović je odbacio ove tvrdnje navodeći da srpska opozicija i Priština iznose iste argumente.

Stefanović je za kraj meseca najavio novu rundu pregovora sa Prištinom na kojoj bi moglo da se razgovara o univerzitetskim diplomama, Telekomu, električnoj energiji i carinskim pečatima.

Vesti - Hapse po sporazumu

Odlukom u Briselu da prizna lične karte samozvane države, Beograd je ostavio na cedilu kosovske Srbe i na teritoriji Kosova praktično suspendovao svoja dokumenta.

Za samo 24 časa na području Kosmeta, u akciji Kosovske policije zadržano je i kod sudije za prekršaje upućeno dvadesetak Srba koji su posedovali nova srpska dokumenta. - Imamo jasnu naredbu da je na Kosovu dozvoljen boravak samo osobama koja imaju kosovska dokumenta i osobama koja imaju važeće stare lične karte MUP-a Srbije, izjavio je portparol KPS-a Baki Keljani.

On je rekao da su, prema uredbi MUP-a Kosova, nevažeća sva nova dokumenta koje Srbija izdaje za građane Kosova. Iako se zvanično ne poziva na dogovor šefova pregovaračkih timova Prištine i Beograda, Edite Tahiri i Borka Stefanovića o slobodi kretanja, prištinski "kolega" Ivice Dačića Bajram Redžepi lakonski opravdava akciju rečenicom - ako Srbija sada priznaje kosovske lične karte, nema razloga da ih Srbi ne vade!

Srpske biometrijske lične karte, vozačke dozvole i registarske tablice, ne važe na Kosovu. Policajci KPS-a su dužni da ih oduzimaju. Srbi će morati da menjaju lične karte, poručuje Redžepi. On ne smatra da time ugrožava dogovor u Briselu, jer kako kaže - implementacija tih sporazuma još uvek nije počela.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović smatra da je ovo potez "javnog pravdanja" Prištine pred svojim javnim mnjenjem - To što čine jeste kršenje dogovora postignutog u Briselu i mi smo na to ukazali i protestvovali. Ipak, oni u ovome neće uspeti. Jako su svesni da neće moći i kasnije ovo da rade, jer znaju da kada krene implementacija dogovora, sve što čine može da se vrati i jako loše utiče na Albance koji dolaze u centralnu Srbiju. Sada apelujem na građane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, kaže Stefanović.

U Briselu je sa Prištinom dogovoreno da kosovski Albanci na Merdaru na osnovu legitimacije koje pokažu, dobiju karton koji će im služiti za identifikaciju tokom boravka u centralnoj Srbiji. Na konferenciji za novinare, održanoj po povratku iz Brisela, Stefanović je ostao dužan odgovor na pitanje da li će i Priština izdavati slične kartone Srbima, što do sada nije bio slučaj.

Stojanović nema pojma

Predsedniku kosovske opštine Gračanica Bojanu Stojanoviću obratilo se za pomoć nekoliko Srba kojima je KPS oduzela lična dokumenta. On kaže da ni sam nije upoznat sa tim šta je u Briselu konkretno dogovoreno. - Očigledno je da ćemo do početka sprovođenja dogovora imati dug vakuum, što će najviše koštati one koji imaju lična dokumenta Srbije - rekao je Stojanović.

Srpske tablice do 1. novembra

Kosovski ministar je naveo da do 1. novembra Srbi mogu da koriste stare registarske tablice sa oznakama gradova Kosova. "Ove stare tablice, sa oznakama gradova Kosova, moraće da se promene, KS tablicama s kojima će građani moći slobodno da se kreću i u Srbiji i na Kosovu, kazao je Redžepi.

Marko Vasić: Policajci su me udarali po glavi i nogama

„Policajci su me gurnuli na auto i udarali me po glavi i nogama“, kaže u izjavi za KIM radio Marko Vasić, kome je jutros u Kosovskoj Mitrovici oduzeta nova srpska lična karta.

Izveštava: Radio KiM

Prema rečima Vasića, policajci koji su mu oduzeli dokumenta bili su vrlo grubi i tukli su ga, dok su njihove kolege u policijskoj stanici u južnom delu bili vrlo korektni. „Ne znam zašto su me tukli, bez potrebe je došlo do upotrebe prekomerne sile. Zaustavili su me, tražili dokumenta, dao sam, i oni su otišli do svog auta. Nakon desetak minuta čekanja policajac mi je prišao i saopštio da moja lična karta nije ispravna. Pitao sam šta nije u redu, na šta mi je on grubo kazao, da sam ja niko i ništa i da nemam prava da postavljam pitanja“, kazao je Vasić.

Dodaje da su ga silom ugurali u auto, odakle se on čuo sa bratom, koji ga je posavetovao da uzme njihove identifikacione brojeve, kako bi ukoliko zatreba na sudu rešili problem. „Pošto sam izašao iz auta i tražio brojeve njihovih znački, oni su me privili uz auto i počeli da me udaraju i rukama i nogama. Udarali su me po glavi i po nogama“, kazao je Vasić.

Vasić kaže da su ga nakon toga odveli u policijsku stanicu u južnom delu, gde je u prisustvu EULEKS-a dao izjavu. Prema njegovim rečima policajci u stanici su bili vrlo korektni, a protiv onih koji su ga tukli već je podneo prijavu.

Portparol EULEKS-a, Irina Gudeljević za Radio KIM je izjavila da je ova misija Evropske unije na Kosovu upoznata sa slučajem, ali da kosovska policija vodi unutrašnju istragu. “Sva pitanja vezana za incident treba da budu upućena kosovskoj policiji, a naša policija nadgleda istragu koja je u toku”, izjavila je Gudeljevićeva.

Regionalni portparol policije Nusret Mehmeti nešto ranije, KIM radiju je kazao da on nije obavešten o tome da je Vasić fizički maltretiran, ali da ako jeste, može protiv policajaca koji su to uradili da podnese prijavu.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 8214
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 8302
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 14413
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 8087
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo