14
pet, jun

Crvena linija
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tekst Fidela Kastra

Bila je dovoljna jedna poruka studentima prve godine na Institutu za medicinu Victoria de Girón kako bi se probudio kokošinjac imperijalističke propagande i kako bi agencije postale gladne laži. Kako to nije bilo dovoljno, u svojim depešama su pacijentu pripisali najneverovatnije gluposti.

kastro004Španski dnevni list ABC objavio je da je jedan venecuelanski lekar sa nepoznatim prebivalištem otkrio da je Kastro doživeo snažan moždani udar u desnoj cerebralnoj arteriji i izjavio: ,,mogu reći da ga nećemo više videti u javnosti’’. Navodni lekar, ako to uopšte jeste, koji bi prvi napustio svoje sopstvene sunarodnike, ocenio je zdravstveno stanje Kastra kao ,,vrlo blizu vegetirajućem stanju.’’

Iako mediji koji objavljuju ove gluposti i koji su gotovo svi u rukama bogatih i moćnih, obmanjuju veliki broj ljudi u svetu, narodi sve manje u njih veruju.  Nikome se ne dopada da ga obmanjuju; čak i nepopravlji lažljivac očekuje da mu govore istinu. Čitav svet je u aprilu 1961. poverovao vestima koje su agencije objavile da plaćenici sa plaže Hiron ili Zaliva svinja kako ga još zovu, stižu u Havanu, dok su zapravo neki od njih neuspešno pokušavali da u čamcima stignu do ratnih brodova jenkija koji su ih pratili.

Narodi uče i otpor raste naspram kriza kapitalizma koje su svaki put sve češće; nijedna laž, pritisak ili novo oružje neće moći da spreče kolaps jednog proizvodnog sistema u kojem raste nepravda i nejednakost.

 

Pre nekoliko dana, upravo oko obeležavanja 50 godina od ,,Oktobarske krize’’ agencije su ukazale na trojicu krivaca: Kenedija, tek pristiglog na čelo imperije, Hruščova i Kastra. Kuba nije imala nikakve veze sa nuklearnim oružjem, kao ni sa nepotrebnim ubijanjem u Hirošimi i Nagasakiju koje je naredio predsednik SAD-a Hari S. Truman, uspostavljajući tiraniju nuklearnog oružja. Kuba je branila svoje pravo na nezavisnost i socijalnu pravdu.

kastro002Kada smo prihvatili sovjetsku pomoć u oružju, nafti, namirnicama i drugim sredstvima, želeli smo da se odbranimo od planova jenkija da napadnu našu domovinu, koja je bila izložena jednom prljavom i krvavom ratu koji nam je ova kapitalistička zemlja nametnula od prvih meseci i koji je hiljade Kubanaca koštao života.

Kada nam je Hruščov predložio da postavi projektile srednjeg dometa slične onima koje su Sjedinjene Države imale u Turskoj – što je još bliže SSSR nego Kuba SAD – u – kao znak solidarnosti, Kuba nije oklevala da prihvati taj rizik. Naše ponašanje bilo je etički besprekorno. Nikada se nećemo nikome izvinjavati za naše postupke. Istina je da je prošlo pola veka i da mi još uvek stojimo uzdignutog čela.

Volim da pišem i pišem; volim da učim i učim. Ima mnogo zadataka u oblasti znanja. Nikada nauka, na primer, nije napredovala takvom zapanjujućom brzinom.

Prestao sam da objavljujem Razmišljanja jer nije moja uloga da zauzimam stranice naše štampe, posvećene drugim temama važnim za zemlju.

Zlokobne ptice! Ja se ne sećam čak ni šta je glavobolja. Kao dokaz koliko su lažljivi, prilažem slike uz ovaj članak.

Fidel Kastro Rus

kastrosr copy

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10654
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10925
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17917
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 10062
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo