Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

OVAKO MISLI GAZDA U SRBIJI
Direktor Burek foruma Ivan Minić napisao „lekciju iz biznisa“ u kojoj se žestoko omalovažavaju zaposleni.

137018BEOGRAD - Ovo je srpski gazda!
„Svi koji kažu da je poslodavcima lako plitki su i zlonamerni i nemaju veze s realnošću. A realan je onaj čovek koji ne bi zaposlio mladu ženu jer može da zatrudni, kao ni osobe starije od 50 godina jer je rizik za poslodavca prevelik!“

Ovo su „lekcije iz biznisa“ kojima nas uči autor Ivan Minić, internet pionir i direktor mnogočlanog Burek foruma.

Ovaj neobičan i uvredljiv tekst, koji se na internetu pojavio pod nazivom „Biznis lekcija: Pogled iz kutije iliti zašto ne vredite koliko mislite“, govori o položaju radnika iz ugla poslodavca. Neki od Minićevih omalovažavajućih komentara na račun radnika su da „ih poslodavci izrabljuju ili imaju nekorektan odnos prema njima zato što su nebitni i zamenjivi. To što su potrošna roba je samo njihova odgovornost i krivica, a ako ih poslodavac ne plaća, to znači da toliko i vrede“.

S druge strane, on ukazuje na to koliko je „preduzetnički dinar krvav i koliko nije za one koji su spremni da rade glup i dosadan posao za 300 evra mesečno samo da bi imali sigurnost i da bi ne snosili nikakvu odgovornost“. U tekstu upućuje i na sve teškoće i probleme s kojima se preduzetnici svakodnevno susreću.

- Tekst je šamar, napisan je takvim tonom da bi ga pročitali svi oni kojima je namenjen. Iz njega su izuzeti svi oni koji mirno, poslušno i zadovoljno rade svoj posao. Ali mogo je više onih koji se stalno žale i kukaju, koji pričaju kako poslodavci kradu i zarađuju na njima, a nemaju pojma i iskreno ne razumeju o čemu pričaju. Vreme je da i oni shvate da mogu nešto da promene, da izađu iz okvira prosečnosti i da pokušaju da budu bolji - kaže Ivan Minić i dodaje da je on, na osnovu svojih kriterijuma, birao svoje kolege, od kojih dve idu na porodiljsko bolovanje jer njemu to ne smeta.

Kako Minić deli lekcije:

  • Realan je onaj ko ne zaposli mladu ženu, jer bi mogla da zatrudni.

  • Znate li vi koliki je problem kad neko ode na trudničko bolovanje?

  • Ljudi su, generalno, nezahvalne neznalice.

  • Poslodavci izrabljuju radnike, a to rade zato što im se može, što su radnici nebitni, zamenjivi.

  • Da li ste ikad imali odgovornost za bar još jedno dupe, osim svog?

  • Čovek koji u firmi ne bi zaposlio ženu ili nekog starijeg od 50 godina samo je realan.

  • Poslodavac za svaki dinar treba krv da propiša da biste vi bili zadovoljniji.

  • Vaš direktor mora da stvori vaše plate na kraju meseca kako zna i ume.

Sindikalci: Profit zavisi od radnika

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da su takve tvrdnje u potpunosti nebulozne i sulude.

- I mnogo govore o njemu kao čoveku. Tako nešto može da kaže samo poslodavac koji nije uspešan i dobar biznismen. Bez poštovanja i uvažavanja radnika ne može da dođe do napretka u poslu, profit u mnogome zavisi od zaposlenih - rekla je predsednica Savić i dodala da mnoge velike multinacionalne kompanije ulažu ogromna sredstva u projekte koji se bave odnosom poslodavaca i zaposlenih.

Sociolog: Primitivan je i glup

Sociolog i analitičar Milan Nikolić kaže da su reči autora Minića već davno prevaziđene istorijske gluposti iz 18. i 19. veka.

- U pitanju je tvrd, neoliberalan koncept koji zastupa tezu da je kapitalizam sve, a rad ništa. Ali činjenica je da, koliko je preduzetnik potreban radniku, toliko je i radnik potreban njemu. Nijedna ekonomija se ne dešava u vakuumu. Ovaj čovek je svakako glup i primitivan, a ne bi bio u slučaju da poseduje robotsku fabriku negde na Mesecu - kazao je za Kurir Nikolić.

* KPS: Vrhunac primitivizma i gluposti. Upravo zbog ovakvih je "Goli otok" neophodan.

 


* komentar KPS

Preuzeto od "KURIR"

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…
maj 05, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Promena svesti

Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena napravljena je u stilu akcionarskog društva za trgovinu nacionalnim i državnim interesima. Na tim temeljima Vučić je napravio kriminalnu mrežu, kojom je prekrio celu Srbiju. U…

„IZBORI“

mar 18, 2018 970
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 2263
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 1133
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 1644
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

Izdvajamo