Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

photo svet_evropa_rusija_licnosti_konuzin_aleksandar_Konuz_03_u_812217669

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin poručio je svojim balkanskim satrapima da evropska opcija ne bi trebalo da se razmatra kao da nema alternativu i kao opcija koja isključuje ostale pravce saradnje.

Kao jednu od alternativnih opcija Konuzin je naveo “Jedinstveni ekonomski prostor Rusije, Belorusije i Kazahstana”.

Ambasador Konuzin, na prvom mestu čovek, pa onda diplomata…

Na okruglom stolu “Rusija i Balkan: Prošlost i perspektive” u Beogradu, Konuzin je naveo da je integracija država u EU najjači katalizator društvenih procesa, ali da se više priča o prednostima integracije, a manje o poznatim rizicima i iskustvu zemalja koje proživljavaju ekonomske i socijalno-političke potrese.

“Učešće balkanskih država u EU imaće veliku specifičnost i ta tema zahteva posebnu analizu, a ovim se, kako vidim, očigledno malo bave“, ocenio je šef ruske misije u Beogradu.

Na pitanje novinara da li status kandidata Srbije za članstvo u EU može uticati na ekonomsku saradnju sa Rusijom, Konuzin je odgovorio da kratkoročno neće uticati na saradnju, a da će Rusija iskoristiti vreme da se to ne desi ni u dugoročnoj perspektivi, kako u trgovinskoj, tako i u investicionoj saradnji.

“Ali, to će u mnogome zavisiti od uslova koje će vam postaviti vaši novi partneri, a možete biti uvereni da će vam postaviti uslove i da će zahtevati da ih ispunite, a vi pogledajte šta više odgovara vašim nacionalnim interesima”, rekao je Konuzin i naglasio da će Rusija uvek biti sa Srbijom.

Konuzin je, ipak, priznao „da nijedan srpski partner ne može da prognozira kako bi status kandidata mogao da se odrazi na ekonomske odnose sa Rusijom”.

“Nijedan Srbin ne može da odgovori kakve će posledice imati ulazak Srbije u EU, ali mi znamo. Pogledajte svoje susede kakve posledice imaju”, zaključio je ruski ambasador.

On je podsetio da od 1. januara postoji “Jedinstveni ekonomski prostor Rusije, Belorusije i Kazahstana” i naglasio da je veliko interesovanje ekonomskog sektora Srbije za saradnju s tom novom organizacijom.

Konuzin je podsetio na reči šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se u svetu odigravaju ubrzani istorijski procesi i da se oni u punoj meri tiču i Balkana.

Pitajući se da li je završen proces raspada jugoslovenske države, Konuzin je odgovorio da “postoje sumnje da nije”, podsećajući na pitanje Kosova, nerešenih pograničnih sporova i problema izbeglica.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 472
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 460
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 924
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 766
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Izdvajamo