Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

33784 vest 125Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da nije opčinjen Evropskom unijom i da ne misli da je to idealna tvorevina, ali da ne vidi za Srbiju bolju mogućnost. On je još dodao da je za Srbiju bolje da uđe, pa ako ne valja, lako može da izađe iz Evropske unije, ako oceni da joj tamo nije dobro. Međutim, na ovom mestu se postavlja pitanje – ako bi Srbija zaista postala članica Evropske unije, da li bi u slučaju da joj se tamo ne svidi, zaista mogla da odmah izađe iz njenog članstva, a pogotovo da li bi mogla lako da izađe iz EU? Dakle, pogledajmo na konkretnom primeru kako to izgleda sa Britanijom.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, u ovom trenutku ubedljiva većina Britanaca, to jest njih 56% želi da njihova država napusti Evropsku uniju, jer po pisanju uglednog Fajnenšel Tajmsa, odnosi Velike Britanije i EU izgledaju kao neki brak u kome su kola krenula nizbrdo i zato sve češće dolazi do svađa, pa obe strane otvoreno pričaju o rastanku.

Jedan od evroskeptika, poslanik u britanskom parlamentu Danijel Henan, izrekao je za novine „Gardijan“ razlog za izlazak Britanije iz Evropske unije. On je kazao da je „osnova na kojoj je Britanija pristupila Evropskoj uniji zapravo bila falsifikat, zato što je ona podstakla nacionalne antagonizme, umesto da ljudima bude bolje.“ On je još izjavio da je zaprepašćujuća činjenica da je sav novac koji je isceđen iz britanskih programa štednje na kraju otišao u Brisel. Iako je i premijer Kameron poručio da Britanija sama bira svoju sudbinu i da može da izađe iz EU, a gradonačelnik Londona da “neće biti kraj sveta ako Britanija napusti Uniju”, ipak se čini da čak ni tako snažna država poput Velike Britanije ne bi mogla jednostavno da istupi iz Evropske unije.

Naime, u skladu sa Lisabonskim sporazumom, zemlja članica teoretski može da izađe iz Evropske unije u skladu sa članom 50. evropskog sporazuma, koji predviđa mogućnost da se jedna zemlja povuče iz EU, ali najpre mora da obavesti Savet Evrope, a zatim počinje dvogodišnje pregovaranje o uslovima i prenošenju kompetencija. Tek ako se u te dve godine ne postignu nikakvi drugi sporazumi, onda Lisabonski ugovor prestaje da važi za tu zemlju članicu. A za eventualno odustajanje od zajedničke valute evra, uopšte nije predviđena nikakva procedura, pa bi se u slučaju izlaska neke države iz evrozone sve odvijalo stihijski i nepredvidivo.

Osim toga, već na samu najavu mogućeg britanskog odlaska iz EU, pre nekoliko dana je jedan od najbližih saradnika nemačkog kancelara upozorio britanskog premijera da prestane ucenjivati ostatak Evropske unije i rekao da bi referendum za izlazak iz EU bio opcija visokog rizika, a za Britaniju bi to, po njegovim rečima,bila ekonomska katastrofa. On je još doslovno zapretio da "Britanija rizikuje izolaciju", i upozorio britanske evroskeptike da razmisle o posledicama mogućeg napuštanja Unije. Takođe, on je zaključio da će London patiti za Evropskom unijom, te da bi Velika Britanija, u slučaju izlaska, morala ponovo da dogovori celu seriju bilateralnih sporazuma, kako bi njena roba imala pristup na evropsko tržište.

Naposletku, i brojne evropske zemlje su osudile britansko razmišljanje o izlasku iz Evropske unije, nazivajući ga «necivilizovanom debatom». A britansku politiku udaljavanja od EU osudio je, između ostalih, i nemački ministar finansija Šojble, koji je rekao da bi Britanija pucala sebi u nogu ako bi okončala svoje članstvo u Evropskoj uniji.

Dakle, ako se uzme u obzir komplikovana procedura, kao i snažni svestrani pritisci na državu koja makar i pomisli da napusti članstvo u Evropskoj uniji, onda nije teško zamisliti koliko bi tek bilo nerealno da slabašna Srbija, po rečima premijera Dačića, s lakoćom napusti tu zajednicu ako oceni da joj tamo nije dobro. Po svemu sudeći, tada bi već bilo suviše kasno za promenu mišljenja.

Izvor: Glas Rusije

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…
novembar 27, 2017
star.jpg
Iz domaće štampe A.O.

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo iskusili mi i naši roditelji. Na pitanje da li je taj sistem utopija ili nije, nećemo ni pokušati da odgovorimo, to ostavljamo vama. Ono što ćemo pokušati da uradimo je…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 346
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 745
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 606
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Lopovsako društvo

mar 14, 2015 896
izborni-program
Reč kleptokratija potiče od grčke reči kleptos /κλέπτης/ - lopov i kratos /κράτος/ -…

Izdvajamo