Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

4h 50534166

Izjava Tomislava Nikolića u intervjuu bosanskom TV kanalu BHT izazvala je brojne reakcije. Da pojasnimo: Nikolić se izvinio za masovno ubistvo bosanskih muslimana u Srebrnici 1995.godine, kao i za sve zločine koje su počinili Srbi u Bosni i Hercegovini. Srpski predsednik je rekao, da na „kolenima moli da se oprosti Srbiji za zločine koji su počinjeni u Srebrenici“, iako je podvukao da se još, tek mora dokazati da se tu zaista radi o genocidu.

Sada je u Haškom tribunalu, za taj takozvani „genocid“ u toku proces u kome sude bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. I ne možemo a da ne primetimo da izjava Nikolića sledi odmah nakon što je u Srbiji formiran Komiteta za zaštitu generala. Pomenimo takođe da je 2010.godine, kada je na čelu države bio Boris Tadić, parlament Srbije već prihvatio rezoluciju koja osuđuje pokolj u Srebrenici.

Zašto onda Tomislav Nikolić istupa sa ovakvim izjavama? Naš stalni autor, poznata naučnica, direktorka centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta Slavistike RAN Jelena Guskova ne skriva svoju začuđenost ovom izjavom:

Mislim da se Nikolić sada nalazi u veoma teškoj poziciji, zato što on ne misli tako kako je rekao. Kada je tek stupio na funkciju, izjavio je da u Srebrenici nije bilo genocida, a zbog toga je pretrpeo kritike sa Zapada ali i od same BiH.Vidimo, da su ova izvinjenja još jedan od preduslova za dobijanje datuma za pristupanje EU. Žao mi je što on nije odreagovao na pitanje novinara, kada su oni govorili o pogibiji 8 hiljada muslimana u Srebrenici. Zapravo, zna se se da nije bilo toliko žrtava. To su dokazala i ispitivanja koja su vršena i u Srbiji, a i kod nas u Moskvi. Žao mi je što je Nikolić obećao da će se pokloniti muslimanskim žrtvama Srebrenice, kada je sasvim blizu muzej srpskih žrtava. Zato, kako mi se čini, od početka je Nikolić trebalo da se prvo pokloni svojim sunarodnicima, a tek onda da ode na groblje u Srebrenici i da pobroji koliko tamo ima spomenika.

Naravno, takva izjava sad ide na ruku Haškom tribunalu. Sada će reči Nikolića biti korišćene u Tribunalu kao dokaz da je genocida zaista bilo u Srebrenici.

Čitali ste komentar Jelene Guskove na intervju koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolićdao za bosansku televiziju.

Preuzeto od : Glas Rusije

 

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…
maj 05, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Promena svesti

Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena napravljena je u stilu akcionarskog društva za trgovinu nacionalnim i državnim interesima. Na tim temeljima Vučić je napravio kriminalnu mrežu, kojom je prekrio celu Srbiju. U…

„IZBORI“

mar 18, 2018 971
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 2264
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 1133
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 1645
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

Izdvajamo