Iz domaće štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
 

koreja 1 С. Кореја потврдила: Сад сте готови!Pjongjang – Severna Koreja danas je potvrdila da je raskinula 60 godina staro primirje i upozorila da je sledeći korak akt „nemilosrdne“ vojne odmazde protiv neprijatelja.

Poduže saopštenje ministarstva vojske Severne Koreje najnovija je u seriji pretnji koji svakodnevno stižu iz Pjongjanga i koje su podigle vojne napetosti na Korejskom poluostrvu na najviši nivo, nakon što su Severu uvedene nove sankcije UN nakon nuklearne probe prošlog meseca.

U saopštenju koje je prenela agencija KCNA kaže se da stvarno „ratno huškanje“ dolazi iz SAD i njihovih „marioneta“ u Seulu. „Njima bi bilo bolje da imaju na umu da sporazum o primirju više nije na snazi i da (Severnu Koreju) više ne obavezuje deklaracija Severa i Juga o nenapadanju“, poručeno je iz Pjongjanga.

„Ono što je ostalo da se sada uradi je akcija pravde i nemilosrdne odmazde naroda i armije“ Severne Koreje, navedeno je u saopštenju koje je preneo AFP.

S druge strane, Južna Koreja i UN već su poručili da odbijaju da priznaju severokorejsko jednostrano poništavanje 60 godina starog sporazuma o primirju i zatražili od Pjongjanga da se uzdrži od svoje ratoborne retorike.

Severna Koreja je saopštila prošle nedelje da će raskinuti ugovor o prekidu vatre i druge bilateralne sporazume sa Seulom ukoliko Južna Koreja i Sjedinjene Države počnu s planiranim zajedničkim vojnim vežbama.

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava između dve Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu.

Iako su većina sličnih pretnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke pretnje, postoji zabrinutost da će Sever ipak pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedelja kako bi pokazao da je ozbiljan.

Južnokorejska agencija Jonghap danas je prenela izjavu vojnih zvaničnika u Seulu da su borbeni avioni Severne Koreje proteklih dana izveli „nezabeležen“ broj letova, sa oko 700 registrovanih samo u ponedeljak.

Osim što je raskinuo sporazum o primirju Sever je prekinuo i vruću liniju Crvenog krsta koja je bila jedan od načina komuniciranja između Pjongjanga i Seula koji nemaju diplomatske odnose. Ipak, predstavnica predsedničke Plave kuće u Seulu rekla je da vojna vruća linija još funkcioniše.

„Vojna veza radi normalno i mi možemo da prenesemo poruku Severu preko tog kanala kad je potrebno“, rekla je ona.

U današnjem vojnom saopštenju Pjongjanga prvi put je kritikovana i nova predsednica Južne Koreje, Park Geun-Hje, ikao ne i po imenu. Napadajući izjavu Parkove da će insistiranje Severa na nuklearnom oružju samo dovesti do njegovog pada, Pjongjang je poručio da su „pomamu“ uzburkali „ratni huškači“ u Seulu i da je ona orkestrirana na „zvižduk vlasnice suknje u Plavoj kući“.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 467
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 456
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 914
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 763
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Izdvajamo