Prilozi saradnika
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Kakve su mogućnosti odbrane?

Pre četiri dana u organizaciji Ria novosti, ruske državne novinske agencije, za okruglim stolom našli su se vojni eksperti koji su razgovarali o mogućnostima i zadacima odbrane u borbi sa hipersoničnim oružjem potencijalnog neprijatelja. Igor Koročenko iz ruskog Ministarstva odbrane izvestio je da zemlje NATO, a posebno SAD, razvijaju novu generaciju hipersoničnog udarnog oružja i hipersoničnih raketa. Zna se da je veoma komplikovano suprotstaviti se takvim oružjima savremenim antiraketnim sistemima. Vreme za protivmere u takvom slučaju svodi se na minute što skoro da onemogućuje bilo kakav protivodgovor. Amerikanci reklamiraju novo oružje kao ono koje je upereno, pre svega, protiv terorista.

Međutim, prema dokumentima AGARD grupe u okviru NATO-a razvoj hipersoničnih raketa je namenjen za ciljeve koji predstavljaju ojačane objekte, objekte protivraketne i uopšte odbambene zaštite, a sve kako bi se zadobila prevlast u vazduhu te efektivno presretale balističke rakete i razarala hipersonična napadačka oružja. Pojava takvih oružanih sistema u SAD bi mogla narušiti i minimizirati prednosti ruskog raketnog nuklearnog štita. Ruski eksperti su kroz diskusije izrazili stav da zemlja ne bi bila u stanju da brani svoj raketni kompleks što predstavlja osnovu za nacionalne nuklearne snage zadržavanja od svakog iznenadnog napada. To, dakle, zahteva, veruju eksperti, adekvatne mere koje obuhvataju razvoj kosmičkog sistema odbrane te petu generaciju letelica sistema vazdušne odbrane.

Amerikanci su već razvili prototipove takvog oružja a to se posebno tiče programa ARRMD a što se sve izvodi u okviru Agencije za istraživačke projekte napredne odbrane, DARPA. Taj program podrazumeva razvoj hipersoničnih dugometnih vođenih raketa vazduh-zemlja i more-kopno. Maja 2010. godine testirana su već dva tipa hipersoničnih krstarećih raketa. Prema procenama eksperata, jedna od tih raketa, Minotaur IV, u stanju je da unutar jednog sata odabere i pogodi bilo koju metu na zemaljskoj kugli. Sada se testira druga vrsta hipersonične rakete, X-51 A „Jahač talasa“, Poletna težina rakete iznosi 1,1 tonu, dok bojeva glava teži 110 kilograma. Domet joj je 1 200 kilometara a brzina preko 2 400 m/sec. Biće operativna posle 2015. godine. Već sledećeg dana nakon lansiranja Minotaura IV, 13. maja, bivši komandant ruskih vazdušnih snaga, Anatolij Korkunov, i bivši rukovodilac službe nabavki ruske armije, Anatolij Sitnov, izvestili su da domaće snage nisu sposobne garantovati sigurnost sopstvenoj teritoriji. Kakve su mogućnosti ruske odbrane?

Konvencionalne krstareće rakete mogle bi biti razorene borbenim mlaznim avionima ali za najnoviji izazov rešenja su maglovita. Četvrta i peta generacija lovaca mogu leteti pri niskim brzinama ne brže od 1 300 km/h. Hipersonični sistemi bi, suprotno, mogli leteti pri vrlo niskim visinama u kom slučaju bi bili skoro nepremostiva prepreka za odbranu. Rusija je u vreme Gorbačova i Jeljcina odustala od realizacije programa kosmičke zaštite što je uključivalo i program razvoja borbenih lasera. Baš ti laseri su mogli biti vrlo efikasno oružje u borbi protiv sistema kakav je raketa Minotaur IV. Nada je pohranjena i u novi projekat, borbeni kompleks S-500. Eksperti su zasedanje za okruglim stolom zaključili uz uverenje da bi Rusija za ne tako kratak period mogla ostati ranjiva na mogući napad hipersoničnim oružjem.

 

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…
novembar 27, 2017
star.jpg
Iz domaće štampe A.O.

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo iskusili mi i naši roditelji. Na pitanje da li je taj sistem utopija ili nije, nećemo ni pokušati da odgovorimo, to ostavljamo vama. Ono što ćemo pokušati da uradimo je…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 346
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 745
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 606
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Lopovsako društvo

mar 14, 2015 897
izborni-program
Reč kleptokratija potiče od grčke reči kleptos /κλέπτης/ - lopov i kratos /κράτος/ -…

Izdvajamo