This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!

Prilozi saradnika
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

GlobalisationProtagonisti globalizma izvršili su unifikaciju kulturne tržišne ponude čime dolazi do gubitka nacionalnih, običajnih i tradicionalnih vrednosti. Situacija nam je poznata zar ne. Nastavimo dalje, globalizam stvara uniformne navike koje se manifestuju kroz jednako društveno oblačenje (dzins), standardizovanu ishranu ( Mekdonalds, Koka-Kola), globalnu sportsku i muzičku zabavu i film.

Izgradnja unipolarnog sveta pored pristalica, ima sve više protivnika. Poslednjih nekoliko godina svaki od skupova predstavnika globalizma na medjunarodnom nivou (G-8, NATO, STO) pratile su žestoke i masovne demonstracije protivnika globalizma. Antiglobalisti su protiv tržišnog neoliberalizma i zalažu se za privredni razvoj uskladjen sa socijalnim potrebama i jačanje nacionalnih, kulturnih identiteta naroda i rasa kao i verske slobode čoveka.

Protivnici globalizma zalažu se za očuvanje čovekove sredine koja je iz dana u dan sve više ugrožena i predstavlja globalni problem. Zagađivanje atmosfere, ozonske rupe, uništavanje tropskih šuma, koje su pluca zemlje, predstavlja rezultat delovanja multinacionalnih kompanija koje su lokomotiva globalizma. Osećaju se posledice , a to zahteva globalnu reakciju i hitnu intervenciju, jer ako se ne usprotivimo neće nikada stati da nas uništavaju u svakom pogledu.. Zemlja koja se navodno zalaže za mir u svetu i zdraviju životnu sredinu, očuvanje zemlje, SAD, odbile su da potpišu protokol iz Kjota 1997. godine jer to ne odgovara njihovim ekonomskim interesima. Protivnici sa pravom tvrde da je suština globalizacije da 6% stanovništva najbogatijih zemalja sveta zadrži kontrolu nad 90% svetskih bogatstava i resursa. Kao ilustracija tome navode podatak da bogatstvo trojice najbogatijih ljudi na svetu premašuje ukupni nacionalni bruto proizvod 35 zemalja sa 600 miliona stanovnika.

Zemlje u razvoju, nerazvijene i deo zemalja u tranziciji moraju uskladiti strategiju nacionalnog razvoja sa promenama u svetu, a spoljnopolitičku aktivnost i ekonomske diplomatije uključiti u kontekst zaštite nacionalnih ekonomskih interesa države.

Pronađimo sebe u trenutnoj situaciji u svetu, pogledajmo šta je cilj zlim zapadnim silama, pridružimo se antiglobalističkom pokretu, sašuvjmo svoje običaje, kulturu, jezik, pismo. Iako smo teritorijalno mali, interes im je da nas pokore i da im sluzimo, a isto tako i kao mala zemlja možemo da se odupremo destruktivnim silama i krenemo svojim razvojnim putem, ne slušajući uputstva zapada koja nas vode u ponor. Iskorenimo lopovluk, korupciju, izgradimo sistem zdravih vrednosti, zdravu socijalnu politiku, iskoristimo bogatstva mi, a ne zapad, budimo naši. Srbijo probudi se, ne dozvoli okupaciju zlih zapadnih sila.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
mart 18, 2018
izbori
Iz našeg ugla - KPS Neo

„IZBORI“

Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što je Srbija iz prostog razloga što „izbor“ između istog nije izbor. Ovde ćemo samo pomenuti suštinu stvari, a to je da su ovi „izbori“ u okupiranoj zemlji kao što je Srbija…
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 645
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 783
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 711
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 1309
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Izdvajamo