Prilozi saradnika
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

odlazak

Rezervisti odlaze, a regruti ne dolaze...

Sadašnji vojni penzioneri, kojima su danas ugrožena mnoga prava, od prvih pitomačkih koraka svoju vojsku su shvatali kao bedem otadžbine, kao hrabrost naroda, kao instituciju časti, samopregora i služenja. To osećanje su decenijama, u ulozi nacionalnog vaspitača, prenosili na vojnike.

Učili su ih da uspeh svoje nacionalne vojske doživljavaju kao svoj sopstveni uspeh, da njihovo srce treba da se steže zbog njenog neuspeha, da njene vrjskovođe treba da budu njihovi heroji, a njene zastave - njihova svetinja. Jer, uvek se znalo da čovekovo srce pripada onoj zemlji i onoj naciji čiju vojsku on smatra svojom.

Zbog toga je razumljivo što naši vojni veterani nemaju mnogo poverenja u profesionalnu vojsku čije nastajanje ukida obavezno služenje vojnog roka.

Ne brine ih samo pitanje - hoće li ta profesionalna vojska biti narodna kao što je uvek bila, nego i pitanje: Hoće li posle izvesnog vremena značajno oslabiti odbrambena moć naše zemlje?

Šta će se, recimo, dogoditi za deceniju - dve, kad stotine hiljada naših sadašnjih rezervista ostare i više ne budu mogli da nose pušku? Ko će ih zameniti? Ko će nas braniti?

Malobrojna profesionalna vojska i onaj simbolični broj regruta koji dobrovoljno služe vojni rok, sasvim je izvesno, ne mogu biti dovoljna snaga i garancija za odvraćanje od agresije i za odbranu otadžbine.

Ukidanje obaveznog služenja vojnog roka može nam se kao bumarang vratiti kad nam bude najteže. U slučaju da budemo napadnuti, a nemamo dovoljan broj obučenih rezervista - da se odbranimo, sav ratni teret bi pao na neobučene mladiće koji nisu služili vojni rok. Iskustvo nas uči da država sigurno ne bi propustila priliku da ih mobiliše i "obučava" u borbi. To bi bilo mnogo skuplje nego da je, u nekom obliku, zadržano obavezno služenje vojnog roka.

Mudri Ivan Iljin jednom je rekao: "Bez vojske, koja duhovno i profvsionalno stoji na potrebnoj visini - otadžbina ostaje bez odbrane, država se raspada i nacija iščezava sa lica zemlje!"

Ne tako davno!

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 472
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 460
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 924
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 766
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Izdvajamo