Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Rusija potpuno sposobna da se osigura od kataklizama evrozone

24309 vest 149U slučaju raspada evrozone ili pri drugim jakim potresima najviše su ugroženi ekonomija i finansijski sistem Velike Britanije. U rejtingu opasnosti, kojom preti zona evra, Rusija zauzima 50. mesto, a recimo, Kina, se krije pod brojem 112.

Pri najnepovoljnijem scenariju evrozona će detonirati tako da će pogođeni biti svi – od Severne Evrope sve do Južne Afrike, - kažu eksperti. Međutim, uz pripreme postoje šanse da se gubici smanje.

Analitičari britanske konsaltinške kompanije Maplecroft izračunali su indeks rizika, koji polaze od evrozone i sastavili su odgovarajući rejting, koji obuhvata 169 zemalja – potencijalnih žrtava globalnog "vis major". Pored Britanije, Top-10 rejtinga se sastoji od nekih članica EU. Bez obzira na relativno daleko 50. mesto, Rusija, pored nje JAR, Indija i Brazil su se našli u oblasti visokg rizika. Čak i pomenuta Kina sa svojim brojem 112 našla se u zoni srednjeg rizika.

Nastanak takvog indeksa je veoma logičan i aktuelan, - smatra rukovodilac projekata investicionog fonda Hi Capital Sorroracion Anton Ljubič. Danas su najveći rizici povezani s eventualnim napuštanjem evrozone od strane Grčke. Različite ekonomije će reagovati na to različito, - istakao je ekspert u intervjuu Glasu Rusije.


- To što se Rusija nalazi na 50. mestu je verovatno osnovano jer su iznad pre svega evropske zemlje, članice EU, koje su u većoj meri povezane s trogovinom s EU. Međutim, Rusija bitno zavisi od evrozone preko izvoza gasa. Praktično svi gasni ugovori Gasproma zaključeni su u evrima.

Anton Ljubič smatra da je Rusija potpuno sposobna da se osigura od potencijalnih kataklizama evrozone, koristeći diverzifikaciju međunarodnih rezervi nacionalne Centralne banke. Povećanje u njima udela robnog zlata i udela alternativnih valuta, pre svega juana, jene i švajcarskog franka, omogućiće smanjenje zavisnosti od kolebanja kursa evra.

Inače, Rusiji i, naprimer, JAR će biti krivo da postradaju od ostataka raspršene evrozone, o čijem stvaranju te države nikad nisu sanjale i nemaju s time veze.

Izvor: Golos Rossii

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…
novembar 27, 2017
star.jpg
Iz domaće štampe A.O.

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo iskusili mi i naši roditelji. Na pitanje da li je taj sistem utopija ili nije, nećemo ni pokušati da odgovorimo, to ostavljamo vama. Ono što ćemo pokušati da uradimo je…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 352
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 754
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 618
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Lopovsako društvo

mar 14, 2015 906
izborni-program
Reč kleptokratija potiče od grčke reči kleptos /κλέπτης/ - lopov i kratos /κράτος/ -…

Izdvajamo