Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"NATO i EU se spremaju na krvoproliće u Siriji, ne smemo im dati grčku teritoriju na korištenje"

sirijakkeUprkos činjenici da je u Grčkoj glavna tema ekonomska kriza i predstojeći ponovljeni parlamentarni izbori, u najnovijem proglasu Grčka Komunistička Partija (KKE) izjasnila se i o događanjima u Siriji.
U proglasu se oštro kritikuju stavovi EU-a i NATO pakta za koje KKE tvrdi da se spremaju na vojnu invaziju protiv Sirije, a pošto je Grčka deo obe grupacije, KKE smatra da će se u napadu verovatno koristiti grčki kopneni i vazdušnii prostor. U proglasu takođe iznose niz kritika na račun novog francuskog predsednika koji je po pitanjima spoljne politike zadržao istu retoriku kao i njegov prethodnik Nicolas Sarkozy. Kritikuju i sve one koji su hvalili dolazak novog francuskog predsednika, posebno ističući rivalsku stranku SYRIZA.
KKE zahteva da se zatvori američka vojna baza u Grčkoj i da se grčka teritorija ne prepušta na korištenje nijednoj vojnoj sili koja bi pokrenula napad na Siriju ili eventualno na Iran. Takođe zahtevaju da se prekine svaka vojna saradnja s državom Izrael.
* * *  KPS se jednoglasno pridružuje ovakvom stavu i ovim zahtevima, tražeći i od vlade Srbije da ne dozvoli korišćenje bilo kojih resursa države Srbije u ispoljavanju divljačkih agresorskih ciljeva ovih organizacija (EU i NATO) a protiv suverenih dršava Sirije i Irana.  * * *

Celi tekst proglasa:

"Izjave novoizabranog francuskog predsednika, Francois Hollandea, koje govore o mogućnostima vojne intervencije u Siriji, otkrivaju kako se sprema masakr protiv sirijskog naroda u orkestraciji EU-a i NATO pakta.
Njegove reference na međunarodne zakone i UN koriste se samo kao "maska" kako bi se uveli "zakoni snažnijih" u "džunglu" kontradikcija između imperijalističkih sila i monopolističkih grupacija koje kontrolišu energetske resurse, transportne puteve i cela tržišta.

Svi oni, uključujući i SYRIZA-u, koji su rekli da će izborom Hollandea "početi da duvaju novi vetrovi" u EU i kako će EU postati "pro-narodna" su sada otkriveni i moraju zbog tih izjava snositi odgovornost pred narodom. Život nam je dokazao u više navrata kako imperijalističke organizacije, kao što su NATO i EU, ne mogu postati "humanije". One su bile, jesu, i biti će sve dok postoje - instrumenti izrabljivanja naroda i baš kao i kapitalizam, rat je sastavni deo njihovog DNK.

KKE odbacuje ove imperijalističke planove protiv naroda Sirije i jedini stav koji podupiremo je taj da jedino sirijski narod ima pravo određivati o svojoj budućnosti i budućnosti svoje zemlje, bez ikakvih spoljnih uplitanja.
Tražimo da se svaka vojna saradnja s Izraelom prekine. Tražimo da se američka vojna baza u Soudi (pr.a. Souda - grad na grčkom ostrvu Krit) zatvori i što je još važnije - da se nijedan deo grčke teritorije, morskih luka ili vazdušnog prostora koristi u svrhu imperijalističke intervencije protiv Sirije ili Irana, jer taj potez bi odveo stanovnike Grčke i stanovnike regiona u opasnom smeru."


izvor(i): inter.kke.gr

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 467
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 455
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 914
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 763
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Izdvajamo