Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Prilikom susreta za Zoranom Anđelkovićem u maju 2005. godine, kada je on bio potpredsednik Skupštine Srbije i istovremeno Generalni sekretar Socijalističke partije Srbije, mi smo govorili o saveznoj državi Srbija i Crna Gora i naravno i Kosovu.

4Balkan topoKoliko je perspektivan aktualni Savez Srbije i Crne Gore, kako će se dalje razvijati odnosi između Beograda i Podgorice?

Socijalistička partija Srbije zalagala se protiv formiranja državne zajednice Srbija i Crna Gora. Inicijator toga je bio Havijer Solana, koji je 1999. godine bio generalni sekretar NATO-a i započeo rat protiv Jugoslavije. Aktualni premijer Crne Gore Milo Đukanović napravio je sebi političku karijeru na borbi protiv Milioševića i Beograda. On je uvek hteo da postane samostalni političar, koji se neće potčinjavati nikome. Sada je pozicija gospodina Đukanovića mnogo slabija nego pre nekoliko godina. Ipak on se nada u podršku EU i Solane, koji čine sve da Crna Gora postane suverena država. Mogu sa uverenošću da kažem da naša partija, kao i naši partneri u Parlamentu – većinska partija Radikalna stranka Srbije – ne podržavaju istupanje Crne Gore iz sastava federacije. A bez toga ni Milo Đukanović, ni Crna Gora ne mogu nikako da dobiju samostalnost.

Najveće krizno žarište na Balkanu poslednjih godina je Kosovo. Tamo skoro da nije ostalo sprpskog stanovništva, Albanci terorišu bespomoćne starce, koji prosto nemaju kud da odu. Oni primoravaju Srbe da prodaju zemlju u bescenje. I sve to se dešava pod prismortom UN. Njujork naziva morovnjaštvo na Kosovu jednim od najuspešnijih. Ali u praksi svet vidi kako se postepeno formira Velika Albanija. I nije isključeno da će njen glavni grad postati Priština.

Nažalost, interesi SAD na Kosovu i u Crnoj Gori usmereni su na podršku ne objedinjavanja, već separatizma na Balkanu. Sada nema tajni da je Vašington 1998-99. otvoreno podržavao muslimanske organizacije na Kosovu. U pokrajinu su ilegalno stigle stotine miliona dolara za formiranje Oslobodilačke armije Kosova. to su činili ne samo neki američki kongresmeni, već i niz nevladinih organizacija u SAD. Sada se to radi ne tako otvoreno, ali neki političari koji su bili na vlasti za vreme predsednika Klintona, formiraju fondove i preko njih ubacuju na Kosovo velika finansijska sredstva.

Mi se zalažemo protiv toga da status Kosova bude određen ove godine. Radi toga treba delovati u okviru UN i SB UN. Ovde je vrlo važan stav stalnih članova SB UN, Rusije i Kine. Ne treba zaboraviti da u Rezoluciji 1244 koja je usvojena na leto 1999. godine nema reči o suverenitetu Kosova. Setite se primera Hongkonga i Makaa. Tamo se pitanje rešavalo 50 godina. Tako zašto nam nude da damo Kosovo, gde su vekovima živeli Srbi, gde se nalaze naše pravoslavne svetinje, jednom i zauvek Albancima. Samo zato što to podržavaju Amerikanci? I još jedan primer. Rat u Bosni i Hercegovini je završen 1995. godine. Sada je tamo takođe protektorat UN, ali niko ne govori da Srbi tamo treba da imaju svoju državu, a Hrvati svoju. Da ne govorimo o muslimanima, koje tako podržavaju SAD.

Preuzeto od:  http://serbian.ruvr.ru

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
jun 22, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…
maj 05, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Promena svesti

Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena napravljena je u stilu akcionarskog društva za trgovinu nacionalnim i državnim interesima. Na tim temeljima Vučić je napravio kriminalnu mrežu, kojom je prekrio celu Srbiju. U…

„IZBORI“

mar 18, 2018 705
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 1939
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 1063
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 1509
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

Izdvajamo