Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

banke i dalje zatvorene, traži se pomoć Rusije, EU preti izbacivanjem, Britanci vojnim avionom dostavili milion evra u gotovini za svoje vojnike

20130323 wbp507Blokada transakcija na Kipru zbog pripremanja nameta (koji je juče odbačen od strane kiparskog parlamenta) dovela je do nesvakidašnjih pojava. Naime, na Kipru se nalaze oko 3,000 britanskih vojnika i oko 500 članova civilnog osoblja koji su smešteni u dve vojne baze. Pošto ni oni nisu bili u mogućnosti da podigne novac sa bankomata i banaka, Britanija je putem vojnog aviona juče na Kipar dostavila 1 milion evra u gotovini.

"Let je bio pripremljen u slučaju da banke na Kipru prestanu davati novac u vreme kontroverznog plana „spašavanja“ od strane evrozone", rekao je portparol RAF-a. "Avion RAF-a poleteo je danas popodne prema Kipru noseći 1 milion evra kako bi se vojnom osoblju i njihovim porodicama mogli dati hitni krediti", rekao je u razgovoru za AFP.

U drugim, važnijim, vestima iz Kipra dolazi informacija kako kiparska Vlada pokreće pregovore s Rusijom te kako će od Moskve tražiti pomoć. Kiparski ministar finansija, Majkl Sarris, već se sastao s ruskim kolegom, Antonom Siluanovom - ističe kako dogovor još nije postignut, ali da će se pregovori nastaviti. Saradnja Nikozije i Kipra mogla bi se dogoditi, prije svega zbog činjenice da ruski pojedinci i poslovanja imaju milijarde evra u kiparskim bankama.

Kiparski ministar finansija Majkl Sarris razgovoru za kiparske medije ministar finansija Majkl Sarris pojasnio je kako se radi o jako ozbiljnoj stvari. "Odluku parlamenta poštujemo, ali sada moramo naći alternativu, problem je i dalje tu, radi se o jako ozbiljnom problemu i moramo videti kako možemo osigurati taj iznos koji je potreban za spašavanje Kipra. Situaciju moramo rešiti već danas. Nalazimo se u vanrednom stanju, u to nema sumnje ", rekao je Sarris.

Podsetimo, kiparski parlament juče je odbacio predlog da se uvede namet od do 10% na sve bankovne račune u zemlji (vidi: Kiparski parlament odbacio kontroverzni namet, finansijska drama se nastavlja, predsednik Kipra razgovarao sa Putinom). Trojka je, očekivano, izuzetno ljuta zbog ove odluke. Glavni pregovarač za Kipar iz Evropske Centralne Banke, Joerg Asmussen, rekao je kako će "ECB morati isključiti Kipar ukoliko ubrzo ne prihvate kreditni plan".

Austrijski kancelar, Verner Fajman, takođe je istakao da postoji mogućnost da bi Kipar mogao izaći iz evrozone, ako ne pristanu na plan koji im je ponuđen.

Danas je održan vanredni sastanak Vlade i opozicije na Kipru, još nema informacija šta je zaključeno, ali je jasno kako kiparski zvaničnici traže "alternativu" i nipošto ne žele dopustiti izbacivanje iz evrozone ili bankrot zemlje. Nemačka preti i ističe kako se nemačke banke na Kipru "možda više nikada ne otvore" ukoliko Kipar ne pristane na uslove na kojima insistiraju međunarodni kreditori. Podsetimo, banke na Kipru zatvorene su još od četvrtka kako bi se sprečilo masovno podizanje novca, blokirane su i internet transakcije, berza je takođe zatvorena.

Preuzeto od: Advance.hr

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 467
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 455
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 914
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 763
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Izdvajamo