Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ne morate biti pretplatnici RTS-a da bi ste gledali obrazovne i zabavne, a nadasve poučne, emisije iste kuće, kako, inače, tvrdi i opravdava svoje postojanje ovaj medijski javni servis ili njen neprikosnoveni upravnik, generalni direktor, Aleksandar Tijanić. Očigledno je da ova institucija sve manje informiše a sve više pokušava da promoviše intencije vladajućih krugova da jednom zauvek građanima Srbije ogadi politiku koja se, doduše, vodi u Narodnoj skupštini Srbije ali i režira daleko van njenih odaja. Ovaj put odabran je dobro oprobani instrument iz prepoznatljivog američkog arsenala, „šokiraj i ošamuti“.

 Mesto radnje je srpski parlament, vreme zbivanja sve zaoštrenija društvena i socijalna kriza, akteri događaja od ranije obeleženi. Jedino se režiser nije potpisao. A i zašto bi kada ga tragovi odaju! Informacija o fizičkom incidentu u Skupštini Srbije preneta je sa skoro slavljeničkom porukom da je ovo vrhunac neprijatnih dešavanja u parlamentu uz Nikolićevu slikovitu demonstraciju posledica i upitomljenu primedbu predsednice Skupštine Srbije. Grupni portret s damom! Nema šta! Scenografija je očigledno televizijski upodobljena.

No, istina je žalosno drukčija! Fenomenologija samog incidenta retko kada, pa tako i sada, može otkriti obično skrivene detalje samog događaja. O tome se obično sazna kasnije, onda kada i svako dokazivanje gubi svoj smisao. Na to su režiseri i računali. Jer, kako drukčije objasniti brzometno zakazanu sednicu Kolegijuma medijskog javnog servisa RTS-a već za sutrašnji dan, sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda – Obustava direktnih prenosa sednica Narodne skupštine Republike Srrbije. Ovako na brzinu skrpljena montaža govori o neodložnoj potrebi vladajućih da stave „lisice na ruke“ srpskoj demokratiji, pojedinim opozicionim partijama u skupštini, ali, izgleda i svakom budućem nezadovoljstvu naroda pogođenom žestokom ekonomskom krizom.

Da se Vlasi ne bi dosetili o čemu je reč lansiran je predlog da bilo koja druga televizija sa nacionalnom frekvencijom preuzme dosadašnje prenose iz srpskog parlamenta. Naravno, tek privremeno i sasvim oportuno kako bi se postigao osnovni cilj. Zabraniti građanima da prisustvuju i procene ko opstruira ne samo parlamentarni rad već i minira pokušaje za izlaskom iz sadašnje društvene i ekonomske krize. To je direktan pokušaj da se opoziciji zatvore usta i pacifikuje srpski parlament. Naivno i providno. Mučno je samo to što tu prljavu rabotu izvodi kuća koja svakodnevno emituje poruke o gledanosti njenih emisija i prenosa, od kojih sigurno na zadnjem mestu nisu prenosi skupštinskih sednica.

Pokušaj da se „smetnjama na vezi“ izdejstvuje autoritativnija pozicija vladajuće ekipe u vremenu koje im očigledno nije naklonjeno jeste podrivanje demokratskog ambijenta na koji se toliko pozivaju. Ovakva scenografija neodoljivo podseća na prolegomenu ustanovljavanja poželjnih obrazaca ponašanja karakterističnih za daleke tridesete godine prošlog veka u Nemačkoj. Niste se prevarili. Paljevina Rajhstaga je imala apsolutno isti smisao kao i najnovije ažuriranje pravila ponašanja kome, izgleda, po bilo koju cenu pribegavaju vladajući krugovi u Srbiji. Znamo šta je bilo posle paljevine Rajhstaga, ne znamo, međutim, šta sledi posle Tijanićeve hitne sednice. Jedva da smemo biti samo nemi posmatrači. Potrebno je reagovati dok ne bude kasno! Naravno, demokratski ali i sa tvrdoglavom upornošću!

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…
novembar 29, 2017
communist
Iz našeg ugla - KPS Sekretarijat KPS

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji među nama ( kapitalisti ) išta učiniti za dobrobit društva ( svih nas)? Vrlo često nam se postavlja pitanje „Ko ste vi?“, pitanje sa brojnim potpitanjima, pitanje koje u…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 472
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 460
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 924
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Nato i Srbija

apr 07, 2016 766
Nato pakt je najveća teroristička organizacija
Nato pakt je najveća teroristička organizacija, stvorena da deluje kada ne pomažu drugi…

Izdvajamo