Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

1. Sadašnji stepen razvoja kapitalizma označava kraj jedne ere neoliberalnog kapitalizma zasnovanog na učenjima Miltona Fridmana i njegovih sledbenika iz čikaške škole. Svetska kriza u koju je gurnut čitav svet kao posledicu će imati još veći stepen monopolizacije i još veći jaz između bogatih i siromašnih (setimo se samo Lenjina i njegovog dela „ Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma“).

 2.Neoliberalni kapitalizam je dobro naučio kako je od presudnog značaja sprečiti formiranje nove dobro organizovane i svojih istinskih interesa svesne radničke klase koja bi ga demokratskim putem mogla skinuti sa vlasti. Mnogobrojni pripadnici radničke klase u razvijenim zemljama Zapada nikada nisu ni stekli klasnu svest o sebi, već su počeli kao pripadnici srednje klase da sanjaju o tome kako da postanu deo klase kapitalista i da je potreban samo mali napor volje da bi se u tome uspelo. Tu zabludu sada žestoko plaćaju. Žabokrečina u koju su se uljuljkali sada im se obija o glavu. Mnogi od njih će svoje kućice sa bazenom u predgrađima za koje nisu platili ratu kredita zameniti nekom smrdljivom barakom ili u najboljem slučaju prikolicom. O nekom daljem školovanju dece mogu samo da sanjaju.

3.Takozvana radnička „aristokratija“ u vidu radnika u informatičkoj tehnologiji zaronjena u svoj virtuelni svet Interneta očito još nije postala svesna svoje klasne pripadnosti. Za sada dobro plaćeni ne shvataju da stižu nove generacije još bolje obučenih kadrova koji će ih zameniti i oboriti najamnine. Atomizovani, otuđeni od stvarnosti, zarobljeni u svoj virtuelni svet „Matriksa“ samo čekaju čip koji će od njih i kompjutera načiniti jedno. Izgubljeni u iluzijama ne vide stvarni svet koji pored njih prolazi. Kada virtuelni svet nestane, otrežnjenje će biti bolno.

 4. Zbog visokih troškova proizvodnje u Zapadnim zemljama, proizvodnja koja zahteva mnogo živog rada kao i proizvodnja koja zagađuje okolinu, prebačena je u azijske zemlje gde standardi očuvanja životne sredine gotovo da ne postoje, a nadnice su toliko bedne da jedva omogućavaju golu egzistenciju radnika. Zato i nije čudo da mnogi od tih nesrećnika pokušavaju da se ilegalno dokopaju razvijenih zemalja Zapada. Ti ilegalni imigranti postaju sredstvo pritiska na politička, ekonomska i socijalna prava već zaposlenih. Ilegalni imigranti su odlično sredstvo za smanjenje realnih nadnica jer pristaju da rade samo za golu egzistenciju svesni da bi proterivanjem u domicilne zemlje i to izgubili. Time se srozavaju već stečena socijalna prava zaposlenih i unosi nesigurnost radnih mesta. Suština nije da ti nesrećnici dođu u razvijenije zemlje, već da promene društveno-ekonomske odnose u svojim zemljama. Ma koliko da to izgleda teško, to je jedini način da se te zemlje izvuku iz bede u koju su ih gurnule belosvetske multinacionalne kompanije uz pomoć domaćih od naroda otuđenih režima.

 5. Takozvani „svetski terorizam“ izmišljen u vašingtonskoj kuhinji danas služi kao odličan izgovor za ograničavanje i kršenje ljudskih prava. Time se već naziru odlične polazne osnove za uspostavljanje totalitarističkih, odnosno fašističkih režima.

 6.Privatizacija javnih službi kao što su školstvo, zdravstvo, socijalna zaštita i penziona osiguranja se ne uvode zbog racionalizacije, već zbog povećanja profita valasnicima.

 7. Glupavim TV programima, manipulacijom informacijama, zatupljujućom masovnom kulturom i besomučnom reklamom potrošačkog mentaliteta od prirodno humanih, socijalizovanih i solidarnih ljudskih bića prave se otupele, egoistične, komformističke, potrošački zavisne i politički imbecilne osobe.

 8. Od svega ovoga najopasnije oružje neoliberalnog kapitalizma je njegova sposobnost da poput kameleona promeni svoj izgled da bi suština ostala ista. Prisvojiće vrednosti i pojmove socijaldemokratske levice i okrenuće ih u njihovu potpuno izopačnu karikaturu i tako već sluđenom narodu ponuditi još jednu obmanu kako bi stvari ostale status quo.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
mart 18, 2018
izbori
Iz našeg ugla - KPS Neo

„IZBORI“

Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što je Srbija iz prostog razloga što „izbor“ između istog nije izbor. Ovde ćemo samo pomenuti suštinu stvari, a to je da su ovi „izbori“ u okupiranoj zemlji kao što je Srbija…
januar 20, 2018
Prilozi saradnika Ljubodrag Duci SIMONOVIĆ

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke muke. Nisu sve ozbilјniji zdravstveni i životni problemi bili najveća prepreka za razmah autorovog stvaralačkog entuzijazma, već poražavajuća istina da što je delo…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 482
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 598
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 560
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Frizerske stolice

okt 15, 2017 1101
Ovoj vlasti ne trebaju pametni ljudi. Trebaju im budale da ih služe I da bespogovorno…

Izdvajamo