This website is protected by RSFirewall!, the firewall solution for Joomla!

Iz našeg ugla - KPS
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

1. Sadašnji stepen razvoja kapitalizma označava kraj jedne ere neoliberalnog kapitalizma zasnovanog na učenjima Miltona Fridmana i njegovih sledbenika iz čikaške škole. Svetska kriza u koju je gurnut čitav svet kao posledicu će imati još veći stepen monopolizacije i još veći jaz između bogatih i siromašnih (setimo se samo Lenjina i njegovog dela „ Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma“).

 2.Neoliberalni kapitalizam je dobro naučio kako je od presudnog značaja sprečiti formiranje nove dobro organizovane i svojih istinskih interesa svesne radničke klase koja bi ga demokratskim putem mogla skinuti sa vlasti. Mnogobrojni pripadnici radničke klase u razvijenim zemljama Zapada nikada nisu ni stekli klasnu svest o sebi, već su počeli kao pripadnici srednje klase da sanjaju o tome kako da postanu deo klase kapitalista i da je potreban samo mali napor volje da bi se u tome uspelo. Tu zabludu sada žestoko plaćaju. Žabokrečina u koju su se uljuljkali sada im se obija o glavu. Mnogi od njih će svoje kućice sa bazenom u predgrađima za koje nisu platili ratu kredita zameniti nekom smrdljivom barakom ili u najboljem slučaju prikolicom. O nekom daljem školovanju dece mogu samo da sanjaju.

3.Takozvana radnička „aristokratija“ u vidu radnika u informatičkoj tehnologiji zaronjena u svoj virtuelni svet Interneta očito još nije postala svesna svoje klasne pripadnosti. Za sada dobro plaćeni ne shvataju da stižu nove generacije još bolje obučenih kadrova koji će ih zameniti i oboriti najamnine. Atomizovani, otuđeni od stvarnosti, zarobljeni u svoj virtuelni svet „Matriksa“ samo čekaju čip koji će od njih i kompjutera načiniti jedno. Izgubljeni u iluzijama ne vide stvarni svet koji pored njih prolazi. Kada virtuelni svet nestane, otrežnjenje će biti bolno.

 4. Zbog visokih troškova proizvodnje u Zapadnim zemljama, proizvodnja koja zahteva mnogo živog rada kao i proizvodnja koja zagađuje okolinu, prebačena je u azijske zemlje gde standardi očuvanja životne sredine gotovo da ne postoje, a nadnice su toliko bedne da jedva omogućavaju golu egzistenciju radnika. Zato i nije čudo da mnogi od tih nesrećnika pokušavaju da se ilegalno dokopaju razvijenih zemalja Zapada. Ti ilegalni imigranti postaju sredstvo pritiska na politička, ekonomska i socijalna prava već zaposlenih. Ilegalni imigranti su odlično sredstvo za smanjenje realnih nadnica jer pristaju da rade samo za golu egzistenciju svesni da bi proterivanjem u domicilne zemlje i to izgubili. Time se srozavaju već stečena socijalna prava zaposlenih i unosi nesigurnost radnih mesta. Suština nije da ti nesrećnici dođu u razvijenije zemlje, već da promene društveno-ekonomske odnose u svojim zemljama. Ma koliko da to izgleda teško, to je jedini način da se te zemlje izvuku iz bede u koju su ih gurnule belosvetske multinacionalne kompanije uz pomoć domaćih od naroda otuđenih režima.

 5. Takozvani „svetski terorizam“ izmišljen u vašingtonskoj kuhinji danas služi kao odličan izgovor za ograničavanje i kršenje ljudskih prava. Time se već naziru odlične polazne osnove za uspostavljanje totalitarističkih, odnosno fašističkih režima.

 6.Privatizacija javnih službi kao što su školstvo, zdravstvo, socijalna zaštita i penziona osiguranja se ne uvode zbog racionalizacije, već zbog povećanja profita valasnicima.

 7. Glupavim TV programima, manipulacijom informacijama, zatupljujućom masovnom kulturom i besomučnom reklamom potrošačkog mentaliteta od prirodno humanih, socijalizovanih i solidarnih ljudskih bića prave se otupele, egoistične, komformističke, potrošački zavisne i politički imbecilne osobe.

 8. Od svega ovoga najopasnije oružje neoliberalnog kapitalizma je njegova sposobnost da poput kameleona promeni svoj izgled da bi suština ostala ista. Prisvojiće vrednosti i pojmove socijaldemokratske levice i okrenuće ih u njihovu potpuno izopačnu karikaturu i tako već sluđenom narodu ponuditi još jednu obmanu kako bi stvari ostale status quo.

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
maj 05, 2018
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Promena svesti

Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena napravljena je u stilu akcionarskog društva za trgovinu nacionalnim i državnim interesima. Na tim temeljima Vučić je napravio kriminalnu mrežu, kojom je prekrio celu Srbiju. U…
mart 18, 2018
izbori
Iz našeg ugla - KPS Neo

„IZBORI“

Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što je Srbija iz prostog razloga što „izbor“ između istog nije izbor. Ovde ćemo samo pomenuti suštinu stvari, a to je da su ovi „izbori“ u okupiranoj zemlji kao što je Srbija…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 1039
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 784
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

ŠTA JE U STVARI KOMUNIZAM? Ako mislite da ste živeli u njemu, grdno se varate!

nov 27, 2017 951
star.jpg
Stvarni izgled komunističkog društva nema gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa onim što smo…

“Unutrašnji dijalog“ o Kosovu i Metohiji – VELIKA PREVARA za srpski narod

nov 21, 2017 842
k
„Da je Kosovo izgublјeno, govore oni koji su sami izgublјeni! Srbin je onaj koga se…

Izdvajamo