20
sub, apr

Intervijui
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Сергей Борисович СкворцовVeć  nekoliko meseci u Ukrajini se održavaju  antivladini protesti ,  poznati kao " Evromajdan " ( od reči " evropski " i " Maidan " - na ukrajinskom znači " trg " ) . Glavni " Evromajdan " se nalazi u Kijevu , a " Evromaidančići " drugim gradovima Ukrajine . U inostranstvu , mnogi veruju da je ovo manifestacija borbe prozapadne opozicije( i, naravno , po difoltu “demokratski” opredeljenih građana ) protiv navodnog pro - ruskog predsednika Viktora Janukoviča . Navodno ,ukrajinski narod želi u Evropu , dok Janukovič , koga podstiče Putin, ne želi to dopustiti.

Mitinzi su zaista počli kao protest protiv odbijanja ukrajinskog rukovodstva da potpiše unapred definisan sporazum o pridruživanju sa EU . Međutim , ovaj sporazum je dao EU ozbiljne jednostrane prednosti , koji, ako bude implementiran, u mnogim sektorima ukrajinske privrede će izazvati potpuni kolaps . Istovremeno , zvaničnici EU nisu hteli da bilo kako pomognu materijalnuo preorijentaciju Ukrajine sa Rusije na evropsko tržište , pa su čak stavili uslov da pre potpisivanja sporazuma bude  puštena  iz zatvora jedna od vođa "demokratske" opozicije Julija Timošenko , koja se smatrala za glavnog  rivala Janukoviču . Uzgred ," pro - ruska " vlada formalno je nju stavila u zatvor zbog zloupotrebe ovlašćenja u zaključivanju navodno nepovoljnog sporazum sa Rusijom o uvozu gasa kao, zapravo, kao ruskog agenta ! 

Janukovič nije mogao da potpiše tako nepovoljan sporazum sa EU iako je činjenica da Janukovičev režim izražava interese moćnih klanova koji su oligarhijski I koji već dugo drže svoj novac u inostranstvu , uključujući i Evropu . ....

Сергей Борисович Скворцов

Već  nekoliko meseci u Ukrajini se održavaju  antivladini protesti ,  poznati kao " Evromajdan " ( od reči " evropski " i " Maidan " - na ukrajinskom znači " trg " ) . Glavni " Evromajdan " se nalazi u Kijevu , a " Evromaidančići " drugim gradovima Ukrajine . U inostranstvu , mnogi veruju da je ovo manifestacija borbe prozapadne opozicije( i, naravno , po difoltu “demokratski” opredeljenih građana ) protiv navodnog pro - ruskog predsednika Viktora Janukoviča . Navodno ,ukrajinski narod želi u Evropu , dok Janukovič , koga podstiče Putin, ne želi to dopustiti.

Mitinzi su zaista počli kao protest protiv odbijanja ukrajinskog rukovodstva da potpiše unapred definisan sporazum o pridruživanju sa EU . Međutim , ovaj sporazum je dao EU ozbiljne jednostrane prednosti , koji, ako bude implementiran, u mnogim sektorima ukrajinske privrede će izazvati potpuni kolaps . Istovremeno , zvaničnici EU nisu hteli da bilo kako pomognu materijalnuo preorijentaciju Ukrajine sa Rusije na evropsko tržište , pa su čak stavili uslov da pre potpisivanja sporazuma bude  puštena  iz zatvora jedna od vođa "demokratske" opozicije Julija Timošenko , koja se smatrala za glavnog  rivala Janukoviču . Uzgred ," pro - ruska " vlada formalno je nju stavila u zatvor zbog zloupotrebe ovlašćenja u zaključivanju navodno nepovoljnog sporazum sa Rusijom o uvozu gasa kao, zapravo, kao ruskog agenta ! 

Janukovič nije mogao da potpiše tako nepovoljan sporazum sa EU iako je činjenica da Janukovičev režim izražava interese moćnih klanova koji su oligarhijski I koji već dugo drže svoj novac u inostranstvu , uključujući i Evropu . Dakle ,održavanje dobrih odnosa sa evropskim vlastima je za ukrajinske oligarhe glavni prioritet - čak i ako to znači smrt ukrajinske privrede .

Pored toga ,bilo je hitna potreba da se reši  skromniji , ali prilično hitan zadatak - da se nađe novac od negde . Ukrajinski država već nekoliko godina balansira na ivici ponora  jer je blagajna skoro prazna.. Janukovič  se u početku nadao da će  dobiti  novac iz EU , posebno što u Rusiji  Putin novac  jednostavno nije hteo da daje bez   zahteva Ukrajine  za ulaskom  u Carinsku uniju ( CU ) Rusije , Belorusije i Kazahstana . Avaj , za Janukovičea  klan to je  bilo potpuno neprihvatljivo - oni su se bojali , ne bez razloga , da ulazak Ukrajine u CU znači da će  ruski oligarsi brzo zauzeti mesto ukrajinskih oligarha. Nažalost , ruske vlasti nisu mogli da razumeju ovo i njihova nespretna akcija kada je prošlog leta  ukrajinska roba blokirana na  ruskoj granici , išla je  samo na ruku ukrajinske opozicije .

Ipak ,rusko rukovodstvo je  na kraju odustalo od blokade ,  a temperamentni Janukovič se ipak zamerio EU pošto nije ispunio zahtav da  oslobodi Juliju Timošenko iz zatvora zbog pretnje gubitka predstojećih izbora 2015 . Predsednik Ukrajine je  napravio još jedan slalom kada je bukvalno nekoliko dana pred potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, objavio da ga  neće potpisati .

Zapravo ,za Janukoviča  u principu to nije ništa novo . Odmah nakon osnivanja 1991.god. nezavisne Ukrajine njeno rukovodstva je stalno laviralo između Istoka i Zapada , delujući po principu rusko - ukrajinske poslovice " Umiljato jagnje dve majke sisa " ( mada je ovo jagnje prema  Rusiji nije uvek bilo nežno ) . Predsednik Janukovič u tom smislu je samo ponovio politiku svojih prethodnika .

Jedinstvenost sadašnje situacije , međutim , jeste da  je Janukovič izabran glasovima ruskog govornog područja, obećavajući im zbližavanje sa Rusijom , kao I da će ruski jezik dobiti status drugog zvaničnog jezika ( kao švedski jezik u Finskoj ) i tako dalje . Ništa od ovoga nije urađeno , osim sporazuma o statusu Krima kao sedišta Ruske Crnomorske flote koji je, u stvari , potpisala pravi lider " evrointegracija " Julija Timošenko , zbog čega je I najviše poslata u zatvor zbog " izdaje interesa Ukrajine" .

Ali jedna je stvar – pokušaj sedenja  na dve stolice , koju su realno orijentisani posmatrači očekivli od Janukoviča od početka , a sasvim drugo - potpun izbor "evropskog puta Ukrajine" završiti pripremu za priključenje Ukrajine EU. Za politiku za koju je Janukovič izabran na osnovu pro - ruskog biračkog tela , takva strategija je jednostavno samoubilačka - Neverovatno je kako je uopšte mogao pomisliti na tako nešto.Takva politika nije mogla proći.

Da , i u društveno - ekonomskoj sferi ,situacija  se pod Janukovičem  nije poboljšala ,životni standard je nastavio da opada . Kao rezultat toga , Janukoviču nisu verovali njegovi birači, a  nove pristalice , naravno , on nije mogao dobiti . U isto vreme u zemlji je značajno povećan nivo korupcije. Janukoviča I  "stare" oligarhe nazivaju u Ukrajini "Familija." Sin predsednika već ima bogatstvo od pola milijarde evra .

Kao rezultat trenutne teške socio-ekonomske situacije stvara se mišljenje kod mnogih ukrajinskih građana da će im pomoći stranci .  U stvari , u poslednjih deset godina “Familiju” na vlasti su posetili predstavnici raznih stranih oligarhijskih klanova , ali opipljivih promena na bolje obični Ukrajinci nisu osetili . Možemo samo da sanjamo da neki ujak iz inostranstva da dođe i donesu sreću svima, a  kao rezultat takvog mišljenja je da je broj pristalica članstva u EU sada oko polovine stanovništva Ukrajine (druga polovina želi da se integriše sa Rusijom ) . Pravi sadržaj vezan sa sporazuma sa EU , čije je  odbijanje Janukoviča da potpiše i bio razlog za proteste , praktično nikom od demonstranata nije poznat.

Demonstracije su počele u Kijevu 21. novembra gotovo spontano ,a predstavnicima  partija demonstranti nisi dali ni reč . Ali, posle nekoliko dana sve je krenulo drugim pravcem - lideri opozicije ( Jacenjuk saveznik Julije Timošenko , bivši bokser Kličko i fašistički nacionalista Tiagnibok ) su čvrsto zauzeli podijum . Nikakvih miliona demonstranata na kijevskom Trgu nezavisnosti ( tj. " Evromajdan " ) , o kojima  trubi opozicija , naravno , nije bilo tada , ni kasnije ( ovo područje može da primi do 50 hiljada ljudi  I to ako stoje kao haringe u buretu ) . Nekoliko dana kasnije njihovi redovi su počeli  da se osipaju jer mit o evropskom izboru Ukrajine koju u EU niko ni ne poziva, nije bio previše ozbiljan razlog za protest .

Do 30. novembra protest u Kijevu je skoro zamro , a  kako navodi više izvora , organizatori  su hteli da ga prekinu , ali onda je neko u vladi želeo da " trenira strogoću” ( odred " Berkut " ) I nasrnuo na preostalih stotinak  aktivista koji su ostali na trgu te noći . Ovo je  , naravno, izazvalo široki bes , i sve je ponovo počelo .

Događaji su eskarilari. Demonstranti su zauzeli zgradu gradske uprave I Dom sindikata , a zatim blokirali Vladu Distrikta I zauzeli desetak ulica . Posle nekoliko dana fašistička partija nacionalista "Sloboda " , koji su glavna snaga Evromajdana su uništili statuu Lenjina , postavljenu u Kijevu ubrzo posle Drugog svetskog rata . Spomenik je ne samo srušen sa  svog postolja, nego je  i razbijen maljem .

Promenjeni su  i zahtevi demonstranata koji su želeli da ne samo da se potpiše sporazum sa Evropskom unijom , ali su sada zatražili i ostavku vlade , prevremene parlamentarne i predsedničke izbore , itd.

Situacija se donekle promenila posle sastanaka Janukoviča sa Putinom na kojem je postignut dogovor o smanjenju ( mada privremeno )na trećinu cene  gasa , davanje kredita u Ukrajini u iznosu od 15 milijardi dolara ( deklarisana kao kupovina ukrajinskih euroobveznica ) i implementacija velikih zajedničkih projekata koji  bi mogli oživeti ukrajinsku  industriju . U principu , Ukrajina je  ovom spašena od bankrota.

Redovi demonstranata su opet počeli da se osipaju, ali onda je došla baš na vreme da pomogne Partija regiona ( njen lider je upravo Janukovič ). Glasovima  poslanika Partije regiona  Vrhovni savet Ukrajine usvaja " represivne zakone" koji propisuju  ogromne novčane kazne za organizatore kršenja zakona o javnim skupovima , preuzmanja kontrole interneta , itd. Ovo je izazvalo novi izliv ogorčenja dela demonstranata ,koji već  otvoreno napadaju policiju , bacajući  boce " Molotovljevih koktela " ( zapaljive bombe ) , osvajanje novih vladinih zgrada , itd. Onda  je došlo do ljudskih žrtava na obe strane .

Skoro širom zemlje neofašistički bojovnici su takođe pokušali da zauzmu regionalna sedišta uprave ( načelnici regionalnih uprava , odnosno guverneri u Ukrajini nisu izabrani , oni su imenovani od strane predsednika ) . Međutim , zaista je to učinjeno samo u nekim zapadnim oblastima gde su nacionalisti već dugo " komandanti parade  ".

U ovoj situaciji , Janukovič , koji je uvek sklon kompromisima , da se ne bi predao, pristao je na dalekosežne ustupke . Usvojen je  zakon o amnestiji za sve demonstranate u zamenu za oslobađanje zarobljenih zvaničnih institucija. Janukovič je pristao da izmeni Ustav , koji koliko mi možemo razumeti , obezbeđuje prelazak na vlast parlamenta republike . Sami opozicionari , međutim , imaju različite ideje o tome šta bi trebalo da bude sa sadržinom Ustava , tako da je formirana radna grupa , koja bi trebalo da donese konačna rešenja .

Konačno ,sadašnji predsednik Ukrajine je predložio smenu Vlade  i predložio da jedan od opozicionih lidera , Jacenjuk , bude na njenom čelu. U suštini , Janukovič  je zadovoljio osnovne zahteve demonstranata, a čak je otišao I dalje .

Ipak ,sukob još uvek nije rešen . Aktivno trgovanje između lidera opozicije , čiji se interesi ne poklapaju u mnogim aspektima I dalje traje. Ulične borbe u Kijevu su prekinute, no na Majdanu ( koji , uzgred , čak i ne treba oslobađati ) I u okolnim ulicama ima još nekoliko hiljada ljudi . Međutim , moguće je da će dogovor biti postignut posle svega , posebno kod glavnog sponzora Evromajdana ukrajinskog milijardera Porošenka ( čija vezu sa Majdanom on ne krije , čak i javno govori o tome ) - aktivna opozicija izjavljuje svoju spremnost " da preuzmu odgovornost za zemlju . "

Šta će se desiti ako se ne postigne dogovor, kazuje nam sledeća  činjenica . Vrhovni savet Krima gotovo jednoglasno ( sa jednim glasom protiv i dva uzdržana )je  usvojio izjavu kojom osuđuje  ekstremiste koji su okupirali centar Kijeva . Štaviše, Krimski poslanici su izjavili da " Krimljani nikada neće učestvovati u nelegalnim izborima, takve  rezultate neće prihvatiti I da neće živeti u" Banderovskoj "Ukrajini ! " ( " Bander " - ukrajinski nacista , Stepan Bander , tokom Drugog svetskog rata  on I njegovi borci su aktivno sarađivli sa nemačkim okupatorima ,I pri tom su se zverski obračunavali sa sovjetski raspoloženim građanima, kao I sa svim ne-Ukrajincima.

I nije nemoguće da se pod jasnim pretnjama ukrajinskih nacionalista I šovinista otcepi Krim zajedno sa još nekoliko istočnih  I južnih pokrajina od Ukrajine ,a  to bi  u principu mogao biti razlog " evropske integracije " Ukrajine, za koje su  za sada neki regioni zapadne  Ukrajine . Zapravo , sadašnji pokušaji da ekstremisti preuzmu vlast su doveli do mobilizacije protivnika ukrajinskog nacionalizma . Oni pozivaju na " sve koji su spremni da odbiju napadače  da se pridruže redovima narodnog otpora evrokolonizaciji " uz obećanje da će " očistiti zemlju od nacista . " Ova vrsta " narodne milicije " je kreirana u mnogim gradovima na istoku , pa čak i u Kijevu , koji se smatra uporištem opozicije .

Uvek sam zapanjen potpunom nespremnošću mnogih ukrajinskih opozicionara da  saslušaju suprotna mišljenja ,kao I  njihovo verovanje da 50 hiljada ljudi na Majdanu predstavljaju sve ljude Ukrajine i da su protiv njih  samo plaćenici . Ali, ako polovina stanovništva Ukrajine želi integraciju sa Rusijom , a fašističkih Banderovaca generalno ima samo deset odsto stanovništva, onda sigurno neće ćutati ti ljudi za koje Kličko I kompanija misle da hoće.

Posebno je veliki revolt mnogih Ukrajinaca protiv Banderovaca  koji pre desetak godina nisu igrali nikakvu značajnu ulogu . Po skoro jednoglasnom mišljenju mnogih, te fašiste je odnegovao sam Janukovič kao svoje buduće sparing partnere . Sada su, međutim , oni jasno van kontrole i pokušavaju da nametnu svoj poredak celoj Ukrajini.

O kakvom poretku se radi  , možemo suditi po nedavnoj odluci regionalnog saveta Ivano-Frankovske oblasti ( ovo područje je na zapadu Ukrajine ) da zabrani aktivnosti Partije regiona i Komunističke partije Ukrajine ( nije to vrlo demokratski ? ) . Tu su i izjave Banderovaca o ruskom jeziku koga  zapravo žele da zabrane. Pa ,najluđi od Banderovaca otvoreno skandiraju " Moskovljane na ( tj. Ruse ) nož" . Naravno , otpor je  već počeo i samo će biti sve veći .

A ako  je " Evromajdan " počelo kao spontana , iako vrlo egzotična forma protesta protiv vlasti , onda se sada pretvorio u oružje u borbi za vlast dve oligarhijske grupe klanova ,to sadašnji ekscesi radikalnih nacionalista postaju nacistička pretnja .

Ako sporazum sada ipak bude postignut , to je samo privremenog i ograničenog karaktera. Pored aktivnosti Banderovaca i prirodnog otpora prema njima, takođe treba napomenuti nemogućnost potpunog pomirenja "stare" oligarhije I " familije" Janukoviča (odraz sukoba koji , kao što je već pomenuto  i postao uzrok " Evromajdana " ) . Svoju ulogu mora odigrati spor za I protiv " evropskih integracija " . S druge strane tu su veoma brojne pristalice integracije sa Rusijom . Ostaju nerešena i pitanja kao što su status ruskog jezika koji je maternji jezik za skoro polovinu stanovništva Ukrajine .

Dakle , možemo sa sigurnošću može tvrditi da je Ukrajina ušla u stalnu krizu koja se neće uskoro okončati . Nikakva EU neće pomoći ovde . Upravo suprotno. Radiće na daljoj destabilizaciji Ukrajine.

Ps. Naše mišljenje Ova kriza je potpuno istovetna sa krizom u bivšoj SFRJ, gde su sve separstističke snage dobile punu podršku zapada da razore zemlju. Ne mala finansijska, politička I vojna pomoć zapada je omogućila stvaranje banana država, a tamošnjem stanovništvu su natakli jaram oko vrata. Na kraju su I Srbiji natakli jaram, a građanima Srbije pretvorili u robove zapadnog kapitala. Uz ogromnu pomoć otuđenih evropoturica, zapadni okupatori sun a pragu ostvarenja zacrtanog cilja, a to je uništenje Srbije I ubrzano izumiranje srpske nacije. Bratskom ukrajinskom narodu želimo da se osvesti I da nađe svoj put da ne bi prošli kao mi.  

Preveo: Neo Marks

 {facebookpopup}

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10363
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10565
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17565
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9827
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo