29
pet, mar

Iz strane štampe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

article-2252675-1671BA62000005DC-7 634x355

Želite li da znate kako ćete živjeti u Evropskoj Uniji? Putujte u Bugarsku. Ne samo da se odmorite, da hodate duž šetališta od restorana do restorana. To je maska – fasada. Vozite malo, nekoliko desetina kilometara u unutrašnjost. Videćete ruševine fabrika, videćete da je siromaštvo zavladalo svuda naokolo. Videćete od EU uništenu privredu, videćete lјude koji uzalud pokušavaju da nađu posao.

Kako Bugarska umire u rukama EU

Ono što nećete videti – srećne mlade lјude, jer su neki od njih otišli ​​na privremeni rad, a drugi – zauvek. Čini se da postoji sloboda govora, i vlada se može psovati, ali ne mnogo – da ne bi bilo problema na poslu. I ako ti još, ne daj Bože,  upotrebiš reč Rusija, Putin – štopuj vrijeme: za nedjelјu dana ćeš dobiti “šut” kartu za nigde. Odmah ćeš biti etiketiran kao ruski špijun, saučesnik, optužen za sve smrtne grehove. Tobože su i otvorene granice – možete da idete na odmor u Zapadnu Evropu, ali samo ko će ići?

Nezaposlenost na nivou od 18%, što veselo govore vlasti – je notorna laž! U stvarnosti je više od dva puta veća! Najmanje jedno od četiri radno sposobna lica ne ...

 

article-2252675-1671BA62000005DC-7 634x355Bugarska umire u zagrlјaju EU ! 

Želite li da znate kako ćete živjeti u Evropskoj Uniji? Putujte u Bugarsku. Ne samo da se odmorite, da hodate duž šetališta od restorana do restorana. To je maska – fasada. Vozite malo, nekoliko desetina kilometara u unutrašnjost. Videćete ruševine fabrika, videćete da je siromaštvo zavladalo svuda naokolo. Videćete od EU uništenu privredu, videćete lјude koji uzalud pokušavaju da nađu posao. 

Kako Bugarska umire u rukama EU 

Ono što nećete videti – srećne mlade lјude, jer su neki od njih otišli ​​na privremeni rad, a drugi – zauvek. Čini se da postoji sloboda govora, i vlada se može psovati, ali ne mnogo – da ne bi bilo problema na poslu. I ako ti još, ne daj Bože,  upotrebiš reč Rusija, Putin – štopuj vrijeme: za nedjelјu dana ćeš dobiti “šut” kartu za nigde. Odmah ćeš biti etiketiran kao ruski špijun, saučesnik, optužen za sve smrtne grehove. Tobože su i otvorene granice – možete da idete na odmor u Zapadnu Evropu, ali samo ko će ići? 

Nezaposlenost na nivou od 18%, što veselo govore vlasti – je notorna laž! U stvarnosti je više od dva puta veća! Najmanje jedno od četiri radno sposobna lica ne može da nađe posao. Ko može – odlazi jer su granice otvorene. Ali, ko su oni tamo? Možda menadžeri, tehnolozi, inženjeri? Ne, oni su tamo radnici na crno, perači sudova. Radnici emigranti! To je ono što nam je doneo ulazak u Evropsku Uniju – prilika da odemo bez vize da radimo kao nestručna radna snaga. 

Evropska Bugarska 

Da, mi smo se pridružili Evropskoj Uniji, ali Evropska Unija nije došla kod nas. Imamo istu korumpiranu vladu, iste korumpirane zvaničnike, zajedno sa strogim standardima, pravilima, metodama Evropske Unije. Mi smo uništeni, slomlјeni od strane Evropske Unije. Da, oni nam daju neke tranše za razvoj, ali šta se dešava sa novcem – niko ne zna. Sve završava u džepovima državnih funkcionera, pa čak i ako negde dolazi, onda samo na “svoje” i “njihove” projekte.

Nesposobna vlada je dobila kredite od MMF-a, koji je počeo da diktira svoju novu ekonomsku politiku. Uveli su stroge uslove, što je na kraju rezultiralo uništenjem ekonomije zemlјe.

Sistematski je uništena čitava industrija, a za male pare privatizovano sve što je moguće, i isečeno u staro gvožđe. Potpuno je uništena polјoprivreda. Devastiran sistem visokog obrazovanja. Stvoreni masovni univerziteti koji primaju mito za visokoškolske diplome. Sve što možemo da ponudimo za izvoz je jeftina nekvalifikovana radna snaga.

U Bugarskoj, populacija od 9 miliona smanjena je na 7. Mladi parovi su prestali da imaju decu. Ko može – odlazi. Nastupa propast generacija. Ogroman je broj lјudi koji rade na Zapadu. Decu podižu babe i dede. Deca ne mogu da vide svoje roditelјe. Ovo je cena plaćena za ​​Bugarsku u EU. Želјeli smo drugačiji život, ali ne takav. Mi smo surovo prevareni. Uvukli smo lјude u ovu EU bez pitanja. Samo nas bombarduju zapadnom propagandom. Nadali smo se da će ulaskom u EU život postati bolјi. (da li vam je ovo poznato od negde ??)

Ne! Život je postao nepodnošlјiv!

Šta je dobio običan čovek? Pristupanjem EU je profitirala nekolicina oligarha koji su zaradili raspadom nacionalne ekonomije. U Bugarskoj živi dobro samo nekolicina . Većina jedva sastavlјa kraj s krajem. 36-godišnji fotograf, planinar i revolucionar sa romantičnim imenom Plamen, kada su u krotkoj Bugarskoj stvari krenule nizbrdo, izvršio je javni čin samospalјivanja na trgu ispred Skupštine grada Varne. U znak protesta protiv siromaštva, korupcije, nepravde i zanemarivanja vlasti. Ako njegova zemlјa umire – zašto bi on živio?

Ova smrt nije bila jedina. Još pet lјudi je planulo kao žive baklјe krajem veoma  jake zime. Među njima – otac petoro dece, 53-godišnji Vencislav Vasilev, koji je izgubio posao (sudski izvršitelјi su morali da otmu imovinu porodice u dugovima za “komunalno” – 219 evra za vodu), i nezaposleni Trajan Petrov (on je imao samo 26 godina).

“To se nikada nije desilo u istoriji Bugarske”! – ogorčeno uzvikuje Bugarska novinarska legenda Valerij Najdenov.

grcka-foto-afp-sakis-mitrolidis f- Mi – hrišćanska zemlјa, koja ne poznaje radikalizam i fundamentalizam. Samospalјivavanje lјudi je nešto neočekivano i šokantno. Za hrišćane je uopšte političko samoubistvo neprihvatlјivo. I mi ne sumnjamo da su ta samoubistva – politička. Ako želite da se ubijete, postoje mnogi drugi načini, bezbolniji. Kada čovek vrši samožrtvovanje ne umre odmah – dvije nedjelјe traju mučenja i agonije.”

Šta se desilo sa Bugarskom – nekada blagodatnom i prosperitetnom? Šta se desilo sa Bugarima – najstrplјivijim i mirnim narodom Evrope?

Frižider je pobijedio televizor

“Imamo veoma zategnutu situaciju – uzdahnula je Svetla, moja drugarica.  Ljudi su dobili račune za struju duplo veće od penzija. Ako bi penzioner čak prestao da jede, on ne bi mogao da plati račun. ” Kada je došlo do prave opasnosti od gladi i hladnoće (mnogi stanovi se greju na struju), desetine hilјada lјudi širom zemlјe su izašli na ulice. Počela je “električna revolucija”. Kako se duhovito izrazio jedan lokalni političar, “prazan frižider je konačno pobijedio televizor.” Nemoguće je da se hrane lјudi govorom o “evropskim demokratskim vrednostima.” Međutim, prolјeće će doći – i televizor će izgleda da ponovo da pobedi.

Jedini izlaz – napustiti zemlјu

Ljutnja i bes su odredili svijest o problemu: lјudi su izašli da protestuju ne kao građani koji imaju jasne vrednosti, nego kao gnevni potrošači. Oni su mahali rukama, vikali i umorili se. 

Bugari više vole da se spasavaju pojedinačno. Popularni vic: “Bugarska ima dva načina za izlazak iz krize – Terminal 1 i Terminal 2 na aerodromu.” Mladi, talentovani i tvrdoglavi pakuju stvari i beže bez osvrtanja, ostavlјajući starije da umru u selima. Sever zemlјe, gde je nezaposlenost (zvanična) 60% (!), je raselјen. Retki turisti ga porede sa Černobilјskom zonom. Tokom proteklih 20 godina zemlјu je napustilo 2 miliona lјudi. Zemlјa je izgubila više lјudi nego za dva svetska rata, ali to nije granica. Ekonomska kriza se poklopila sa strašnom skalom demografske katastrofe. Do 2060 će stanovništvo Bugarske biti samo 5 miliona lјudi, od kojih će 1,5 miliona biti Romi. Bugari kao lјudi sa drevnom pravoslavnom kulturom su osuđeni na propast.

“Prošle godine je rođeno samo 62.000 djece – kaže novinar Ivo Hristov. – To je najniža stopa nataliteta od 1945. Bugarska se topi brže od svih evropskih zemalјa.  Još gori ishod je samo u Estoniji. Za svu svoju 1300-godišnju istoriju naša zemlјa nikada nije bila tako blizu raspada. ” 
 

Navikli smo da čekamo kada će nas spasiti

- Da li je sada gore nego pod Turcima? – čudim se ja.

- Još gore. Demografska i ekonomska kriza su se poklopile sa moralnim propadanjem. Društvo je sada mnogo dublјe iskvareno nego za vrijeme turske okupacije, kada su lјudi bili ujedinjeni idejom borbe za oslobođenje.  A šta vi hoćete od nas? Bugari su tihi lјudi – u očima poznatog novinara Svetoslava Terzijeva zasjaše iskrice ironije.

- Mi smo imali pet stotina godina turskog jarma. Mi smo se navikli. Onda je došla Rusija i oslobodila nas. Kasnije, mi smo se spetlјali sa Nemcima, ali oni su bili loši saveznici. Od njih nas je oslobodila Crvena armija. Zajedno sa njom je došao Sovjetski Savez, koji nas je u 90-tim godinama oslobodio od sebe.  Šta je naša budućnost? Zašto misliti o tome? Preživeli smo dan do uveče, i to nije loše. Bugari su navikli da sede i čekaju kada će ih neko spasiti.

Srbija je na istom putu kao i susedna Bugarska, ko će o nama ovako pisati ???

Ostavite komentar

Sva polja oznacena sa * su obavezna

Captcha
decembar 22, 2018
imperio 10
Prilozi saradnika Neo Marx

Demokratija Američke Administracije - Saopštenje Vlade Bolivijske Republike Venecuele

Vlada Bolivarske Republike Venecue obaveštava da je dana 12. decembra, na konferenciji za novinare međunarodnih medija, predsednik Republike Nikolas Maduro Moros objavio niz informacija koje otkrivaju postojanje novog plana za podrivanje demokratske…
jun 22, 2018
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/5FB856F7-9E22-4522-9384-E2C1F0AD502A_w1023_r1_s.jpg&w=246&h=150&zc=1
Iz našeg ugla - KPS Neo Marx

Izdaja Srbije

Da bi naši čitaoci lakše i u potpunosti razumeli “igre” oko Kosova i Metohije i veličinu izdaje “srpskih” vlasti, moramo se vratiti malo unazad. Uvođenjem “demokratije” u srpsko društvo, izvršena je prva i najveća prevara. Dobili smo politikante pod potpunom…

Promena svesti

maj 05, 2018 10225
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/48pl_6hg-650x450.jpg&w=90&h=64&zc=1
Srpska napredna stranka nije normalna politička organizacija.Od kako je stvorena…

„IZBORI“

mar 18, 2018 10451
izbori
Šteta je trošiti reči na beogradske ili bilo kakve „izbore“ u okupiranoj zemlji kao što…

Hajdegerova filozofija u svetlu životvornog humanizma

jan 20, 2018 17456
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=/images/735491duci_simonovic.jpg&w=90&h=64&zc=1
Studija koja se nalazi pred čitaocem nije proizvod stvaralačke radosti, već stvaralačke…

Komunistički Pokret Srbije - Karakter i ciljevi

nov 29, 2017 9721
communist
Zar smo zaista toliko naivni da ćemo poverovati da će najpokvareniji i najnemoralniji…

Izdvajamo